AUTOR SVINE NEMÁ RÁD SLOVÁKOV

ODOMKNUTÝ ČLÁNOK: Arpád Soltész hovorí o nástupe policajného štátu. Všetky kroky vlády vedú k odinštalovaniu demokracie. Ďalšie slovenské voľby podľa neho budú slobodné len formálne a opozícia v nich nebude mať šancu na víťazstvo. „Potom už sa bude diskutovať len o forme a miere útlaku bežného občana v krajine,“ povedal.

Foto DANO VESELSKÝ/TASR
Dátum 20.08.2024

Autor knihy Sviňa, ktorú spoločne s Rudolfom Biermannom previedla do filmovej podoby Mariana Čengel Solčanská, prepojil v svojej románovej fikcii reálne postavy s vlastnou zvrátenou fantáziou a ich mediálnym obrazom tak otrocky, ako to dokáže len grafoman, ktorý chce pohnúť dejinami. Nie však umeleckou hodnotou vlastného diela, ale jeho politickým presahom.

Dve tváre Svine

Premiéra filmu Sviňa, nakrúteného podľa rovnomennej Soltészovej predlohy, bola účelovo načasovaná na 6. februára 2020, teda tri týždne pred parlamentnými voľbami. Ohavné činy dobre čitateľných postáv na ploche lacnej snímky podnietili dávno predtým aktivovaný voličský pud Slovákov konať a nepripustiť, aby sa opakovala história predošlých volebných výsledkov.

Tandemu Biermann/Solčanská sa určite podarilo jedno. Zaútočiť na najnižšie divácke pudy – tu porciou nevkusnej pornografickej zábavy, tam použitím podprahového odkazu cez jedenie kvasených uhoriek, no hlavne vytýčením jednoznačnej hranice medzi dobrom a zlom tak, ako ju spoločne s ďalšími kolegami z branže systematicky nastavoval autor predlohy.

Veľmi nepresvedčivý a kŕčovitý novinár v podaní Andreja Remeníka pochopiteľne predstavoval kladnú stranu bariéry, za nitky ťahajúci zbohatlík Jozefa Vajdu tú zápornú. Snaha vytvoriť z istých vlád predmačovičovského obdobia perverzných jedincov, ktorí nielenže vykrádajú vlastný štát, no nezastavia sa ani pred vraždou, bola spečatená výsledkom volieb 2020.

Ficovi ide o pomstu

Kedy Fico dokončí to, čo si predsavzal, kedy bude mať „hotovo“, spýtala sa Soltésza v relácii Čro Osobnost Plus Barbora Tachecí. „Podľa mňa to dnes úplne presne nevie ani on. Z jeho hlavy to musí vyzerať tak, že hotovo bude vtedy, keď sa on bude cítiť definitívne bezpečne,“ skonštatoval Soltész, podľa ktorého však taký stav nenastane. Vyjadril obavy, že Ficovo „bezpečnostné minimum, s ktorým sa možno bude raz ochotný uspokojiť, bude nejaká forma policajného štátu alebo naozaj až totalitného zriadenia“.

Všetky kroky vlády vedú k odinštalovaniu demokracie, tvrdí Soltész. Ďalšie slovenské voľby podľa neho budú slobodné len formálne a opozícia v nich nebude mať šancu na víťazstvo. „Potom už sa bude diskutovať len o forme a miere útlaku bežného občana v krajine,“ povedal.

Hrozba vystúpenia z EÚ 

Soltész si nemyslí, že by Fico stál o vystúpenie z EÚ, už kvôli finančným benefitom, ktoré členstvo v únii ponúka, ale zároveň s ním podľa neho ráta. „Členom Európskej únie môže byť len demokratická krajina a únia bude musieť hľadať mechanizmus, ako sa zbaviť štátov, ktoré sú s ňou absolútne nekompatibilné,“ zdôraznil.

Tachecí vyjadrila znepokojenie nad elektorátom, ktorý takýto stav dopustil. Čo sa vlastne stalo s ľuďmi, ktorí len pred niekoľkými rokmi zvolili za prezidentku Zuzanu Čaputovú? „Zuzana Čaputová bola istá anomália, pretože prišla vo veľmi špecifickej situácii, keď naozaj celá spoločnosť vrela,“ priblížil Soltész s tým, že typ voliča Fica, Pellegriniho, Danka, nacionalistov a rôznych fašizoidných strán bol vtedy uprostred množstva škandálov demotivovaný, preto volil inak. „Ona prišla naozaj vo veľmi dobrom spoločenskom mixe, uspela, ale bola to anomália. Bola to odchýlka od bežnej normy. Zuzana Čaputová nebola úplne najreprezentatívnejšou reprezentantkou slovenskej spoločnosti,“ povedal novinár známy svojou averziou voči Slovákom. „Fakt by som nepodceňoval ten efekt, že Slováci? To je taká čvarga východnej Európy ako Poliaci a Maďari? Tí čo furt otŕčali dlaň, ale odmietali čokoľvek dávať? Fuj, však to sú už prakticky Rusi, to je horšie než Sýrčania a Eritrejčania dokopy,“ napísal v minulosti.

Prečo Slováci zanevreli na Západ

Slováci si podľa Soltésza urobili z vlastného štátu Klondike, to Západu nikto vyčítať nemôže. „To bola tá mečiarovská takzvaná nová kapitálotvorná vrstva, ľudia, ktorí sprivatizovali a vytunelovali všetok štátny majetok,“ povedal. Problém vidí skôr v základnom nastavení spoločnosti, v ktorej sa ľudia neopierajú o pravidlá a zákony štátu, ale o svoj klan, čo je podľa neho zároveň aj základný rozdiel medzi Slovenskom a Západom. Právny štát je pre Slovákov strašiakom, tvrdí Soltész. „Keď budú platiť zákony, klan sa o mňa nepostará.“

Soltészovi pripadá, že česká politická scéna recykluje niektoré chyby Slovákov, ale v odlišnej miere. Súčasnej českej koalícii síce vyčíta určitú ťarbavosť, no v jej prospech podľa neho hovorí, že nelikviduje demokratické inštitúcie tak, ako to robila Matovičova vláda.

„Keby Andrej Babiš vládol a Tomio Okamura by zostal v opozícii, bol by Tomio Okamura zrazu prodemokratický politik len preto, že je v opozícii? V tej slovenskej opozícii nie je veľa Ficových oponentov. On tam má skôr prirodzených konkurentov,“ hovorí Soltész.

Znásilnenie verejnoprávnych médií

Tachecí nadhodila otázku, či po „znásilnení“ verejnoprávnych médií uchopil Fico rovnakým spôsobom aj tie súkromné. Podľa Soltésza je na Slovensku stále veľa slobodných médií, no v inej situácii sú televízie závislé od štátnych licencií. „Médiá ako denník SME, Denník N, Aktuality, ktoré naozaj žijú najmä z predplatiteľov, tam nemá veľmi ako zasiahnuť. Tie si budú ďalej robiť slobodne svoju prácu,“ povedal. Na druhej strane však pripustil, že oslovujú len malú časť populácie, kľúčový je podľa neho bulvár. „V tomto smere za Roberta Fica urobila špinavú prácu Penta, ktorá skúpila všetky bulvárne médiá,“ podčiarkol.

Soltész sa vyjadril aj k tzv. čistkám v televízii Markíza. Pripustil, že rozumie firemnej politike PPF, ktorá nechce ohrozovať vlastné obchodné záujmy, no nesúhlasí s ňou. „Médiá nie sú výroba klobás, v zásade to nie je biznis,“ dodal.

Pasca, do ktorej má nakročené Babiš

Babiš si podľa Soltésza neuvedomuje, do akej pasce kráča. „Jemu asi imponuje spôsob, akým vládne Viktor Orbán,“ povedal. Ľudia ako Babiš sú z biznisu zvyknutí manažovať firmu podľa svojich predstáv a majú pocit, že štát sa manažuje rovnako, tvrdí Soltész. „Čím väčšiu slobodu majú v tom autokratickom prístupe, tým sa cítia komfortnejšie.“

Soltész upozorňuje na zásadný rozdiel medzi Slovenskom a Českom, tým má byť už zmienená existencia inštitúcií, ktoré u nás chýbajú. Prípadné nedovybudované inštitúcie podľa neho rozložil Matovič, Fico ich len jednoducho dorazí. Veľkým testom odolnosti českých inštitúcií bude práve Andrej Babiš, domnieva sa Soltész.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.