BARÁNEK: REFERENDUM O PREDČASNÝCH VOĽBÁCH MÔŽE BYŤ ÚSPEŠNÉ

ODOMKNUTÝ ČLÁNOK: Ján Baránek: Dnes na čele štátu stoja gauneri, ktorí sa čírou náhodou stretli v jednej vláde a zavádzajú totalitné praktiky realizujúc sociologický zločin.

Foto ARCHÍV
Dátum 07.02.2021

Matovičova vláda je pri moci takmer rok. Slováci sa v roku 2020 dočkali zmeny, po ktorej tak prahli. Myslíte si, že očakávali takúto zmenu?

Určite nie, v žiadnom prípade. Ľudia uverili jednému aktivistovi, ktorý nemal inú agendu, len korupciu. Situácia tesne pred voľbami bola veľmi poznačená vraždou Kuciaka, z ktorej si isté sily urobili politickú agendu namierenú proti Smeru, ktorý vládol dlho a mohla byť z nich už únava, navyše mali mnoho káuz. Vražda dvoch ľudí bola brutálne politicky zneužitá, lebo nakoniec tí ľudia, ktorí organizovali demonštrácie, skončili v politike. V tejto kríze sme určite očakávali zmysluplné riadenie procesov, ktoré prišli. Ukázalo sa, že táto vláda nedokázala naplniť žiadne očakávania. Koalícia jednoznačne ukazuje, že nie je schopná vládnuť. Premiér nemá žiadne predpoklady a schopnosti byť premiérom. A v tomto nešťastnom covide tu máme tú najhoršiu kombináciu, akú sme mohli mať.

Vláda začala so zatýkaním vysokých štátnych funkcionárov, predstaviteľov policajného zboru, finančnej správy a dokonca oligarchov. Predpokladáte, že to bude pokračovať a verejnosti to bude stačiť?

Začali zatvárať a dávať do väzby niektorých ľudí, ale aj to dosť selektívne. Celý život tvrdím padni komu pani, ktosi musí byť vyšetrovaný vo väzbe bez ohľadu na to, ako to nakoniec dopadne, či sa podozrenia potvrdia alebo nepotvrdia, jednoducho nech tam je nevyhnutný čas, len tá selekcia prebieha dosť politicky. Ak si zoberieme Gorilu, tak za to, že Haščák chcel kúpiť záznam z Gorily, bol vo väzbe, ale hlavní aktéri z tejto kauzy naďalej chodia po slobode, ako Jirko Malchárek, Mikuláš Dzurinda a ďalší. Vidím tu selektívnu spravodlivosť, pretože Gorila je kauza Dzurindovej vlády. Toto je veľmi zlý signál, pretože všetko, čo sa dnes deje v tejto súvislosti, vyzerá ako politická pomsta.

Ako je podľa vás možné, že Igor Matovič dokázal zlákať na svoju stranu 25 percent voličov?

Bolo to tým, že čím viac sa blížili voľby, tak ľudia, ktorí nechceli voliť Smer, nemali veľmi na výber, koho pôjdu voliť. KDH bolo zásluhou Hlinu ideologicky vymetené, pretože spravil fatálnu chybu, keď sa pred voľbami začal spájať s liberálmi. Boris Kollár je predstaviteľ pre určitú špecifickú cieľovú skupinu voličov. Čo sa týka strany Za ľudí, tak aktivita Smeru a nakoniec aj Hlasu bola veľmi účinná, pretože voličov dokázali presvedčiť, že to, čo robil Kiska, nebolo v poriadku. Zrazu prišli voľby a ľudia nemali zmysluplnú možnosť, koho budú voliť, a preto volili Matoviča, ktorý vykrikoval aspoň to, že je tu korupcia. A pomohlo mu to, že ľudia s ním ešte nemali skúsenosť, pretože nepôsobil v exekutíve a netušili, či bude vedieť vládnuť. Bola to aj taká voľba z trucu, aj pre veľa ľudí jediná možnosť, hoci nie všetci by ju boli chceli. Ľudia s približovaním sa volieb začali robiť selekciu a zistili, že nemali na výber, veď kresťanský volič nemal zrazu koho voliť. Tým, že Kresťanská únia prišla do OĽaNO so Záborskou, sa kresťanskí voliči pridali k Matovičovi. Len preto, že sa KDH nedokázalo správať racionálnejšie, odplašilo voličov. Matovičovci by inak neboli dosiahli taký vysoký výsledok.

Ako si možno vysvetliť Hlinovo koketovanie s liberálmi?

Alojz Hlina zrejme chcel dať najavo, že KDH je otvorené na spoluprácu, ale v tomto sa sekol a prehnal to. Kresťanský volič pripúšťa kompromis, ale nie do takej miery, aby sa pred voľbami robili nejaké pakty o neútočení. Kresťanský volič na Slovensku má svoj hodnotový systém viac-menej usporiadaný. A predvolebné posedenia s PS Spolu, ktorá jednoznačne propaguje potraty, práva LGBTI, tak to bolo jednoducho na kresťanských voličov veľa, bola to fatálna chyba.

Predpokladáte, že sa KDH ešte postaví na nohy?

S predsedom Majerským určite nie, pretože je nevýrazný a KDH postupne sublimuje z politickej scény.

Čaká ho podobný osud ako HZSD či SDKÚ?

Ak nenastanú zmeny vo vedení, tak určite.

Ak sa dnes pozrieme na veci spätne, spojenie „lebo Fico“ už zľudovelo. Mohol teda za všetko zlé len Fico?

Určite nemohol len Fico, ale ak sa pozrieme na celý ten systém, tak ten nevytvoril len Fico. Korupčno-klientelisticko-rodinkársky systém našich ľudí sa zosnoval v 90. rokoch a do tej rozšafnosti a bujarosti ho doviedol Mikuláš Dzurinda, a o tom sa veľmi málo hovorí. Po roku 1998 bolo práve veľmi jednoduché zničiť ten pôvodný systém a založiť systém poriadku, ale to sa nestalo. Na rovinu si treba povedať, že tento systém, ktorý na Slovensku bol a naďalej pretrváva, dostal najväčšie krídla práve počas dvoch volebných období Mikuláša Dzurindu, ale o tomto sa na Slovensku nerozpráva. Bohužiaľ, mainstreamové médiá a ich mladí novinári poznajú históriu Slovenska len odvtedy, ako ju oni začali vnímať. Pre nich je história posledné Ficove vlády a ďalej nejdú, pretože sú hlúpi, nedovzdelaní a leniví. Keby neboli takí, tak by zistili, že korene tohto systému vznikli v 90. rokoch a výdatne ho rozvíjali Dzurindove vlády. Takže nie „lebo Fico“, všetky vlády od roku 1993 majú zásluhu na tom, aký korupčný systém máme na Slovensku. Fico zdedil tú schému a obsadil ju svojimi ľuďmi. Mám obavu, že Matovič to robí inak, cez núdzový stav, keď nerobí verejné obstarávania. Máme tu malú bezvýznamnú zadlženú trnavskú firmičku s marginálnym obratom, ktorá zrazu dostane obrovskú zákazku, zabezpečenia testov pre celý štát. Väčší prejav klientelizmu s podozrením na korupciu si neviem ani predstaviť. Nechápem slovenských novinárov, prečo si to vôbec nevšímajú.

Predstavitelia vlády tvrdia, že všetko sa deje v záujme ochrany verejného zdravia obyvateľstva, a to je nadradené všetkému...

To je perfídne a cynické. Aj keď chránim verejné zdravie, musím urobiť všetko pre to, aby sa takéto podozrenia nediali. Tá firma bola zadlžená, potom ju oddlžili a je to absolútny škandál. Čudujem sa mainstreamovým médiám, že im to neprekáža a nebúchajú do toho. Veď predsa neexistuje dobrá a zlá korupcia, korupcia je len jedna. Neexistuje korupcia v mene vyššieho cieľa, nemôžete sa snažiť o dobro zlými korupčnými nástrojmi. A je jedno, či tá korupcia bola Mečiarova, Dzurindova, Ficova alebo Matovičova. Korupcia stále škodí.

Myslíte si, že ten korupčný systém, ktorý je ako chobotnica, dokáže niekto rozseknúť?

Musela by tu byť politická požiadavka, aj keď do istej miery bola, hovorí o tom predsa volebný výsledok, ale ukázalo sa, že bola falošná. Neviem, či už nenastane aj rezignácia od voličov, pretože od roku 1993 niekto sľubuje, že bude iný, ale zisťujeme, že všetci sú rovnakí.

Hovorí sa, že zárukou nastolenia poriadku bude generálny prokurátor Žilinka a kandidát na špeciálneho prokurátora Daniel Lipšic. Očakávate, že títo ľudia sú zárukou očisty?

V prípade generálneho prokurátora by som videl väčšiu odvahu ako v prípade Daniela Lipšica, pretože ten má svoje kauzy z obdobia, keď pôsobil v exekutíve, či ide o nákup predražených Fabií, nefunkčný odpočúvací systém, a je tam toho ešte omnoho viac. Takže v prípade Lipšica som skeptický. A určite to nie je kandidát na špeciálneho prokurátora, čo dala jasne najavo aj prezidentka, keď povedala, že Daniel Lipšic nie je vhodný na post generálneho prokurátora. A to presne platí aj v prípade špeciálneho prokurátora, aj keď na to už hlava štátu nemá vplyv. V prípade Žilinku som väčším optimistom, že by vedel pracovať na očiste.

Robert Fico dvadsať rokov tvrdil, že amnestie sú nezrušiteľné a zrazu Smer-SD zahlasoval za zrušenie Mečiarových amnestií. Nezačal sa podľa vás vtedy rozklad právneho štátu, o ktorom aj vy dnes hovoríte?

Harabin to síce tvrdí, ale ja to tak vôbec nevnímam. Rušenie amnestií som vnímal v duchu Lex iniusta non sed lex. Teda nespravodlivý zákon nie je zákon. Je jasné, že na druhej strane máme Lex dura, sed lex. Teda tvrdý zákon, ale zákon. Druhý prístup sa nám však vypomstil v časoch nacizmu. Preto po vojne filozof a právnik Gustav Radbruch sformuloval kritiku právneho pozitivizmu. Dovolím si ju odcitovať:„Konflikt medzi spravodlivosťou a právnou istotou je možné riešiť len tak, že pozitívne právo, zaisťované predpismi a mocou, má prednosť aj vtedy, ak je obsahovo nespravodlivé a neúčelné, okrem prípadu, ak rozpor medzi pozitívnym zákonom a spravodlivosťou dosiahne takej neznesiteľnej miery, že zákon musí ako,nenáležité právo‘spravodlivosti ustúpiť.“ Rozklad právneho štátu, ktorý zažívame dnes, je ovplyvnený viacerými faktormi. Prvým faktorom sú médiá, ktoré ignorujú rozklad právneho štátu. Druhým je prílišná tolerancia Slovákov, neznalosť Ústavy SR a fungovanie parlamentnej demokracie. A tretím neznalosť vlastných práv a akceptácia feudálneho paternalizmu, ktorý pretrváva ešte z čias rakúsko-uhorskej monarchie. Toto veľmi šikovne využíva Matovič. Ďalším faktorom je nečinnosť prezidentky. Mala by sa postaviť a vyžiadať si priestor vo verejnoprávnych médiách, ísť do parlamentu, takto to kedysi urobil Michal Kováč, a má jasne zadefinovať, čo sa tu deje. A ona to neurobí.

Prečo Zuzana Čaputová nekoná? 

Neviem, treba sa jej opýtať. Bojí sa, alebo jej je jedno, čo sa tu deje, alebo má s niekým nejakú dohodu, že to nechá tak. Konanie v mene občanov je jej psou povinnosťou a ona je poslednou poistkou, aj keď nemá priame nástroje na to, aby toto zastavila. Ale ako priamo volená prezidentka má silnú legitimitu ohradiť sa v morálno-etickej i právnej oblasti a vyzvať parlament, aby rozklad právneho štátu zastavil. Prezidentka neurobila nič, a to je jej ťažkým hriechom a ten ju bude sprevádzať až do konca života. Jej psou povinnosťou je pomenovať stav, ktorý tu je, a vyzvať NR SR, aby prijala nápravu.

Prezidentka je zakríknutá a nechala sa zatlačiť do úzadia, hoci jej dôveruje takmer 68 percent Slovákov, tak v čom je teda problém?

Evidentne rezignovala na funkciu hovorkyne národa a dnes si myslím, že médiá by to od nej mali žiadať. Bohužiaľ, médiá zlyhali, sú dnes v katastrofálnom stave a stali sa z nich opisovači diania.

Neverím, že všetci v tej koalícii sú hlúpi a nevidia, čo doslova stvára premiér Matovič. Ako dlho podľa vás vydržia byť takíto submisívni?

Nastala tu deštrukcia právneho štátu, sociálneho štátu, za Igorom Matovičom zostávajú mŕtvi, zostávajú rozvrátené rodiny, zostávajú firmy, ktoré sa v živote nepostavia na nohy. To je úplná katastrofa a z tohto sa budeme spamätávať veľmi dlho. Tu nestačí, že je nejaký covid, ale do tohto všetkého deštrukčne, amatérsky a sfanatizovane zasahuje premiér Matovič, ktorý podľahol falošným predstavám o atómových bombách. A bohužiaľ, následky týchto jeho omylov bude znášať celý národ. Nečinnosť jeho okolia je pomaly tiež trestuhodná. Nerozumiem tomu, že jeho koaliční partneri nesúhlasia s celoplošným testovaním, ale podvolia sa. Môžem len špekulovať nad dôvodmi, lebo zvyšok koalície sa mohol pokojne bez Matoviča dohodnúť na rekonštrukcii vlády, aj keď je otázka, či by s tým súhlasil poslanecký klub OĽaNO, ale to ich nekonanie je pomaly na úrovni zodpovednosti samotného Matoviča. Veď oni vedia, že Matovič robí zle, potvrdili mi to, ale nechávajú tomu voľný priechod.

Čo ich motivuje k nevzopretiu sa?

Cena, za ktorú to robia, je buď finančná, lebo majú rozbehnuté nejaké projekty a nechcú o ne prísť, alebo vedia, že niektorí z nich sa do parlamentu viac nedostanú. Napríklad strana Za ľudí, Sme rodina sú v hrození, takže budú vytrvalo robiť na tom, aby im čím dlhšie cinklo na účte päťtisíc eur, pália za sebou mosty a doslova po nich zostáva potopa. Ľudia sa prepadajú do chudoby, za touto vládou sú samovraždy, mŕtvi, lebo včas nedostali zdravotnú starostlivosť, sú za nimi rozvrátené rodiny, ekonomický prepad firiem, lebo táto vláda neposkytuje pomoc, a to je doslova zločin. Gastropodnikatelia musia platiť odvody, ale štát im zamedzil možnosť podnikať, a to je cynizmus. Vláda doslova psychopaticky a sadisticky likviduje slovenských podnikateľov, výrobcov, poľnohospodárov a podporuje dovoz zo zahraničia. Je to absolútne antisociálne a je to to najhoršie, čo sa mohlo Slovensku stať. V iných krajinách fungovala podpora občanov úplne iným spôsobom. Prečo nevyužili síce nesystémovú pomoc, ale pomoc helikoptérových peňazí, tak ako Trump alebo Babiš? Nie, tu sa skúmalo, či niekto má alebo nemá nárok dostať pomoc. Mali dať ľuďom peniaze, tu máš, zachráň sa, podržíš potom ekonomiku. Tí, ktorí skrachovali, už nikdy neobnovia svoje prevádzky a roky sa budeme z tohto spamätávať. Je to sociálny zločin Matovičovej vlády, ktorá je amatérska, neschopná a zásluhou svojho premiéra pomstychtivá, pričom pomstu vykonáva na celom národe. Fungovanie republiky závisí od príčetnosti exekutívy, ktorá stojí na čele štátu. Na Slovensku exekutíva príčetnosť stratila a ak ju aj mala, tak ju zapredala fantazmagóriám premiéra.

Jedinou agendou Matoviča sa stalo sústavné testovanie, naháňanie zdravých, bezpríznakových ľudí. Čo tým sleduje?

Myslím, že u neho ide o obsedantno-kompulzívnu poruchu. K tomu môžu byť pridružené motivácie, možno si niekto potrebuje dokončiť nejakú vedeckú štúdiu a experimentuje s celým národom, niekto potrebuje zarobiť na testoch. A namiesto týchto nezmyslov, ktoré tu robia, by mali nakúpiť účinný liek Ivermectin a rozdávať ho rizikovým skupinám a k tomu vitamín C, D a zinok. Dnes sú už známe štúdie, že ochoreli najmä tí, ktorí mali nedostatok vitamínu D. Túto situáciu vieme riešiť oveľa lacnejším a rýchlejším spôsobom, ako naháňať ľudí na testovanie. Namiesto toho robíme plošné testovanie len preto, aby sme vyhoveli fantazmagóriám jedného, nie celkom kompletného premiéra.

Riešením má byť očkovanie, ktoré má byť dobrovoľné. Nebude nakoniec povinné?

Ak nebudete mať očkovanie, budete obmedzovaný, alebo dookola pretestovávaný. Nakoniec to ľudí prestane baviť a dajú sa zaočkovať aj proti svojej vôli.

Matovič nazval Sulíka idiotom, obvinil ho, že je neschopný objednať testy, potom ho vyzval, aby ešte do Vianoc podal demisiu a nakoniec ho obvinil zo smrti 4 300 ľudí. A on sa nezmôže na nič a nechá si búchať po chrbte lopatou. Je spor divadlom pre verejnosť, ide o kšeft, alebo Sulík nechce opäť položiť vládu?

Spor Sulíka a Matoviča určite nie je divadlom a dnes už neplatí ani to, že nechce položiť koalíciu. Bežia nejaké projekty a treba ich dokončiť. Druhá vec je, že svojou tvrdohlavosťou a zotrvávaním chce Sulík možno dosiahnuť, aby Matovičovi praskli nervy a urobí niečo, za čo už bude musieť z postu premiéra definitívne odísť. Sulík ho možno chce takýmto spôsobom priviesť do skratového konania. A to sa mu môže podariť. Tretím faktorom môže byť, že Sulík potreboval čas, aby si nazbieral dostatok koaličných poslancov pre prípad, že by odišiel z koalície.

V tomto prípade hovoríme o rekonštrukcii vlády s garanciou dostatku koaličných hlasov?

Otázka je, či by Matovič odstúpil dobrovoľne, alebo by bol prinútený odstúpiť pod tlakom okolia, alebo by prišlo hlasovanie o dôvere. Výsledok by bol rovnaký, pretože ak premiér podá demisiu, padá celá vláda. Najjednoduchší spôsob rekonštrukcie vlády by bol v tejto zostave, ale bez Matoviča.

Mohlo by sa stať, že by prišlo k totálnej rekonštrukcii, v ktorej by sa mohol objaviť Peter Pellegrini, ktorý má za sebou podobné ekonomické pozadie ako práve Sulík?

V poslednom scenári pripadá do úvahy, že by mohol zrekonštruovať vládu aj s Pellegrinim, ak by jednoducho niektorí súčasní koaliční partneri odstúpili zo spolupráce so Sulíkom. V každom prípade žiadna alternatíva rekonštrukcie vlády nepredpokladá nové parlamentné voľby.

Smer-SD a Hlas-SD rozbehli zbieranie podpisov za predčasné parlamentné voľby. Veríte v úspech tejto iniciatívy?

Áno. Po prvý raz v histórii by sme asi mali úspešné referendum. Hoci sme tu už jedno úspešné mali, pri vstupe do EÚ, ale stále som si nie istý, či bolo úspešné, alebo bolo zúspešnené, lebo muselo dopadnúť tak, ako muselo. Ak dnes hovoríme o referende o predčasných voľbách, tak organizátori majú reálnu šancu, že bude úspešné.

Odkiaľ beriete tú istotu?

Hlavný dôvod je v tom, že tie doterajšie referendá neboli chlebové referendá. Nešlo o samotnú podstatu existencie, prežitia ľudí. Dnes je zle a bude ešte horšie. Dnes je jasné, že táto koalícia sa nespamätá, aby začala robiť pre ľudí, pretože jednoducho nemajú schopnosti odborné, politické a ani osobnostné, aby začali vládnuť tak, ako by sa očakávalo a aby za sebou nezanechávali sociálnu spúšť. Toto je úplne iná situácia, pretože ľudia si uvedomujú, že ak nepríde zmena, tak ostanú hladní, bez práce a skrachujeme všetci. A ak to organizátori referenda budú národu takto predstavovať, čo nepochybne aj urobia, tak to referendum bude úspešné, lebo bude o tom, či chceme alebo nechceme prežiť.

Viete odhadnúť horizont, kedy by referendum reálne mohlo byť?

Keby nebol lockdown, tak by všetko išlo rýchlejšie, ale za súčasných podmienok predpokladám, že do roka by mohlo byť referendum. Viete, jedna vec je, že táto koalícia je sprostá a neschopná, ale je aj zradná a prefíkaná, a už pochopila, že referendum môže byť fakt úspešné. Tak urobí všetko pre to, aby organizátorom tento proces sťažili, budú naďalej predlžovať núdzový stav, zákaz vychádzania, ale na jar budúceho roka bude referendum.

Stali sme sa svedkami smrti policajného exprezidenta, generála Milana Lučanského, ktorého život napriek tomu, že hovoria o samovražde, vyhasol za zvláštnych okolností. V každej civilizovanej krajine by za týchto okolností odstúpil šéf rezortu. Ministerka spravodlivosti doteraz nevyvodila politickú zodpovednosť...

Viete, som konzervatívny katolík, ale na túto vládu už nemám ani pekné slovo. Ministerka mala dávno odstúpiť a toto nie je vláda, ale zberba. Tí, čo stoja dnes na čele štátu, sú gauneri, ktorí sa čírou náhodou stretli v jednej vláde. Oni ustupovať nebudú, hoci budú mať niekoľko prešľapov, stále strašia „lebo Fico“. Je to primitívny argument, že keď oni odstúpia, tak sa vrátia temné sily, ktoré rozkradnú štát.

Boris Kollár povedal, že Matovičova vláda nemôže odstúpiť a musia vydržať, lebo by sa vrátil Fico a mafia...

Nie je to pravda. Nech neklamú. Nikto nevie, ako by dopadli voľby, aká vláda by sa sformovala. Sú to primitívne argumenty len pre primitívnych voličov. Keďže ja si už dnes nerobím o Slovákoch ilúzie a nádeje, tak tu dnes vládnu ľudia, ktorí vládnu...

Pred pár dňami pre plagiátorstvo odstúpila rakúska ministerka. Na Slovensku máme niekoľkých plagiátorov v NR SR, ale aj vo vláde na čele s premiérom a predsedom parlamentu. Celú kauzu zmietli zo stola a naďalej sedia na svojich miestach a občan ich platí zo svojich daní. Čo na to povedať, ľudia na Slovensku otupeli a je im jedno, kto im vládne?

Veľa lekárov, odborníkov sa zamyslelo nad tým, že keď je také úspešné slovenské celoplošné testovanie, prečo to nerealizujú aj iné štáty na svete. Hlavný dôvod je ten, že v žiadnom štáte si toto nemôžu dovoliť, lebo by ich tí testovaní ľudia defenestrovali. Iné národy by nenechali so sebou takto mávať. Akurát Slováci si nechajú so sebou robiť hocičo. Dospel som k tomu, že Slováci si nevážia slobodu, pretože ju nikdy nezískali krviprelievaním. Slováci za slobodu v skutočnosti nikdy nebojovali. Štátnosť nám vždy padla do lona. Naša história nie je históriou boja za slobodu. Necháme na sebe drevo kálať a smutno sa mi pozerá na to, ak odovzdane stoja Slováci pri odberných miestach, aby dostali modrý zdrap papiera, ktorý je vraj priepustkou na slobodu. Vôbec si neuvedomujú, že majú za slobodu zabojovať a netolerovať to, čo sa tu deje, pretože to je nelegitímne. Matovičova vláda zavádza totalitné praktiky, realizuje sociologický zločin. Prirodzené práva sú predsa nad zákonom. Vláda zneužíva situáciu a Slováci poslušne stoja v radoch ako teľce. Vláda však zabúda, že toto všetko sa jej vráti.

O akej slobode sa však dnes rozprávame? Akú slobodu nám zabezpečí modrý certifikát, ktorý päť minút po testovaní už nemusí byť pravdivý? Sloboda je ísť do práce a do prírody?

Matovič rozprával, že buď bude plošné testovanie, alebo lockdown. A dnes máme oboje. Národu nedochádza mnoho vecí. Otvára sa tu veľmi veľa Overtonových okien naraz. Snažím sa upozorňovať na stav, ktorý tu dnes je, ale národ je poslušný voči Matovičovi. Je paralyzovaný, no v mojom okolí vidím množstvo ľudí, ktorí majú ekonomické problémy, píšu mi osamelé matky s deťmi, že nemajú z čoho žiť, že ich živia ich rodičia alebo starí rodičia, ktorí majú dôchodky. Dnes majú zaručený príjem len politici, zamestnanci štátu a dôchodcovia. Toto, čo sa tu deje, je sociálna genocída a ja nemôžem byť ticho, hoci tu nejde o mňa, ja mám z čoho žiť. No musí mi záležať na štáte, v ktorom žijem. Ak chceme prežiť ako národ, musíme byť k sebe solidárni.

Všetky kauzy, ktoré predviedla súčasná vláda, sa zametajú pod koberec a mainstreamové médiá to vôbec nevyrušuje. Aký majú na to dôvod?

Nerozumiem zlyhávaniu novinárov, vyzerá to tak, akoby to bolo centrálne riadené. Nerozumiem, prečo chýba novinárom sociálna empatia, prečo sa na tlačovkách nepýtajú na skutočný stav, koľko ľudí má ekonomické problémy, koľko firiem skrachovalo. Médiá počas pandémie a Matovičovej vlády totálne zlyhali. Rezignovali na svoju základnú funkciu kontroly.

Viackrát ste sa vo svojich videoblogoch vyjadrili, že musíme zachrániť tento štát, lebo sa tu nedodržiavajú zákony a tým prichádza k deštrukcii štátu. Máte riešenie, čo treba urobiť?

Jediná možnosť je vypovedať občiansku poslušnosť, pasívny odpor, hoci štát má stále veľký dosah na občana, napríklad cez zamestnávateľa, že do práce nemôžete prísť bez modrého lajstra. Dnes sú tie možnosti odporu veľmi obmedzené a ako konzervatívny analytik nie som za robenie politiky z ulice. Prvý a posledný raz som niečo také urobil v roku 1989. Musia sa do toho odporu zapojiť zamestnávatelia, nech napríklad  prestanú platiť odvody štátu, ako protest, aby prestali spolupracovať so štátom a na to majú dnes zväzy, ktoré to ustoja. Pýtam sa: prečo dnes nerobia nič odbory? To je pre ne veľký priestor, presne tak ako pre zamestnávateľské zväzy, no oni sa stále niečoho boja. Veď musia všetci vidieť, že sa podkopávajú demokratické a právne princípy štátu a je našou povinnosťou postaviť sa na odpor. Okrem Ústavy SR mi tú možnosť dáva aj moja kresťanská viera, v ktorej je jedným z ťažkých hriechov ľahostajnosť. Nemôžem byť ľahostajný voči môjmu okoliu a ľuďom, ktorí sa dostali na hranicu chudoby vinou tejto vlády. Nevyzývam ľudí, aby išli do ulíc, ale aby vyjadrili občiansku neposlušnosť, pretože táto vláda stratila svoju legitimitu, pretože flagrantne porušila Ústavu SR, otočila sa vlastným občanom chrbtom v ťažkej kríze. Legitimitu si udržiavajú len tým, že majú ozbrojenú moc prostredníctvom armády a polície.

Vláda predlžuje zákaz vychádzania aj z dôvodu zhromažďovania sa. Majú obavy, že by prišlo k masívnym protestom?

Minister Krajčí nakoniec sám povedal, že sa boja protestov, a preto predlžujú núdzový stav, no na druhej strane sa nemajú čoho báť, lebo tento národ je taký, aký je. Zmenu budú musieť urobiť ekonomické, politické a iné elity, pretože koaličné strany toho nie sú schopné.

Predpokladáte, že sa zmobilizuje opozícia?

Jednoznačne bude potrebné zintegrovať kresťanské a národné strany, aby vytvorili jednotnú silu, ktorá pôjde do ďalších volieb.

Národné a kresťanské sily za celú éru samostatnosti neboli v takom rozdrobenom stave. Oživí niekto značku SNS?

SNS s týmto vedením už nemá šancu presne tak ako KDH.

Je niekto nový, kto zjednotí národné a kresťanské sily?

Nie, zatiaľ taký nik nie je. Problém je, že každý chce byť predseda a momentálne tí, ktorí predstavovali toto spektrum, sa nedokážu spojiť. A po posledných udalostiach v ĽSNS nastane ďalšie štiepenie. Bude musieť prísť niekto úplne nový, kto dokáže osloviť národ nie populistickými rečami, ale myšlienkou.

Ako vidíte ďalšie šance Smeru-SD na politickej scéne?

Nemyslím si, že by táto strana skončila. Na druhej strane, s najväčšou pravdepodobnosťou svoj vrchol už má za sebou. Pomáha jej aj zlé vládnutie Igora Matoviča, ktoré relativizuje výhrady voči predchádzajúcim vládam Smeru. 

Predpokladáte, že Hlas-SD môže zaznamenať volebný úspech a spojí sa nakoniec do spolupráce so Smerom?

Zatiaľ to vyzerá tak, že Hlas môže byť úspešná strana. Pokiaľ však budú voľby v riadnom termíne, Hlas bude musieť udržiavať agendu, ktorá ho preferenčne udrží na dnešnej výške. Podobne, ako Smeru, aj tejto strane pomáha Matovič nekvalifikovaným a zlým vládnutím. Uvidíme, čo bude, keď corona zmizne. Pokiaľ sa tak teda stane.

Do vedenia štátu sa dostali doslova ľudia z ulice s pochybnou minulosťou, ktorí nemajú nič s morálkou a už vôbec nič s kresťanstvom, ako hlása OĽaNO. Národu to však neprekáža, a podľa ekonóma Mariana Vitkoviča povstane až vtedy, keď nebude mať čo žrať...

Áno, ale to už nepôjde o nespokojnosť, to už pôjde o občianske nepokoje v zmysle nie len demonštrácií, ale aj rabovania.

Máte logické vysvetlenie, ako je možné, že podľa prieskumov dôveruje Matovičovi 15 percent Slovákov?

Ľudia sú takí, že keď dáte do vlády aj nosorožca, tak sa nájde percento ľudí, ktoré mu bude dôverovať.

Matovič napáchal za rok toľko škôd a nešťastia, ale tvári sa, že on je nevinný. Veríte, že príde spravodlivosť a táto vláda ponesie za svoje konanie zodpovednosť?

Mali by niesť aj trestnoprávnu zodpovednosť, lebo tu zbytočne umierajú ľudia vinou ich neschopnosti. Veľa ľudí sa vinou ich neschopnosti dostalo aj pred súd a exekútorov.

Koronavírus dnes vládne celému svetu. Nie je nástrojom na globálnu politicko-ekonomickú zmenu, nenachádzame sa dnes v hybridnej vojne?

Niekedy sa ekonomické problémy riešili vojnami. Dnes už vojna nie je možná, lebo by vyhubila celé ľudstvo, lebo skôr či neskôr by sa zvrhla do jadrovej vojny. Možno je to uletené, ale nedá sa vylúčiť, že je to nejaká náhrada vojny, lebo na konci dňa bude ten svet preformátovaný, budú sa zasa odpúšťať dlhy a určite sa zväčší objem virtuálnych peňazí a zmenší sa objem hotovosti, čo je veľmi, veľmi nebezpečné. Rakúsko prijalo ústavný zákon, že najmenej tridsať percent peňazí musí byť v obehu papierových. Čo je poistka proti virtuálnym peniazom. Digitalizácia prináša mnohé nebezpečenstvá a virtuálne peniaze nie sú ničím kryté a ekonomicky je to nebezpečné. Každý rozumný štátnik by mal ísť podľa vzoru Rakúska v tejto oblasti a každý štát v pude sebazáchovy a ochrany svojich občanov by mal prijať podobné zákony ako Rakúšania.

Kto nakoniec dokáže Slovensko vyviesť z tohto marazmu, z nešťastia, škôd, ktoré tu napáchala Matovičova vláda?

Systém vygeneruje niekoho, kto vezme moc zo zeme, ale aj nemusí prísť. Ľudia však najprv budú musieť chcieť, aby niekto prišiel a vrátili sme sa k zdravému rozumu. Zatiaľ v národe masívnu požiadavku na zmenu nevidím. Veď si zoberte, koľko tu máme samozvaných kontrolórov, udavačov. Toto všetko signalizuje všeličo iné ako požiadavku na návrat k zdravému rozumu.

Spôsobila to mediálna propaganda?

Nie. Matovičova vláda vytvorila atmosféru strachu. Z covidu sa podarilo urobiť smrteľné ochorenie, pritom vieme, že samo osebe smrteľné nie je. Médiá aj v tomto prípade zlyhali, lebo sa spolupodieľajú na šírení strachu a paniky. Covid, samozrejme, existuje, ale jeho šírenie nie je adekvátne strachu a panike, ktoré tu rozširujú vládni politici a médiá.

Obdivujem váš postoj a odvahu. Neobávate sa, že vám môže tento otvorený názor ublížiť?

Veľmi si vážim Jána Pavla II., ktorý keď bol prvý raz na Slovensku, povedal: Nebojte sa! Za socializmu som každé dva týždne chodil na výsluchy a nebál som sa, lebo som bojoval za to, aby sme raz žili v spoločnosti, v ktorej sa nebudeme musieť báť povedať svoj názor. A aj dnes odmietam báť sa povedať svoj názor. Keby som konal inak, tak by som poprel celú svoju minulosť.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.