BUDAPEŠŤ LIPAVSKÉMU: RUKY PREČ OD MAĎARSKÝCH DETÍ!

„To, čo sa deje v českých škôlkach a školách, je záležitosťou Čechov, mňa do toho nič. Nie je ma nič ani do toho, ako Jan Lipavský vychováva svoje dieťa – ak nejaké má,“ reagoval štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer. Zároveň dodal, že deti sú zraniteľné, nevedia sa ochrániť samy, preto je potrebné chrániť ich pred LGBTQ propagandou a pedofilmi zákonom.

Foto SITA/MAREK LUKÁČ
Dátum 09.04.2023

Šéf českej diplomacie Jan Lipavský na Twitteri vyjadril ľútosť nad tým, že Česko sa nepridá k žalobe EÚ proti „maďarskému anti LGBTQI+“ zákonu. Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer českému ministrovi na Facebooku odkázal: „Ruky preč od maďarských detí!“

„Mrzí ma, že sa Česko nepripojí k európskej žalobe proti maďarskému anti LGBTQI+ zákonu. My v Pirátskej strane sa však v tejto záležitosti nemienime vzdať. Deti neohrozuje vidieť také postavy v TV či v knižkách. Ohrozuje ich umelé vzbudzovanie nenávisti alebo zatajovanie informácií,“ napísal Lipavský.

„To, čo sa deje v českých škôlkach a školách, je záležitosťou Čechov, mňa do toho nič. Nie je ma nič ani do toho, ako Jan Lipavský vychováva svoje dieťa – ak nejaké má,“ reagoval Menczer. Zároveň dodal, že deti sú zraniteľné, nevedia sa ochrániť samy, preto je potrebné chrániť ich pred LGBTQ propagandou a pedofilmi zákonom.

Švédska vláda v nedeľu oznámila, že sa pripojí k žalobe Európskej únie voči tomuto maďarskému zákonu, ktorý považuje za inšpirovaný Kremľom. Z jej príspevku na Twitteri vyplýva, že žalobu podporuje už desať členov EÚ.

Európska komisia 15. júla 2021 iniciovala právne konanie proti Maďarsku pre zákon na ochranu detí, pretože podľa nej obsahuje homofóbne prvky. Ku konaniu sa pridal Európsky parlament a Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Írsko, Portugalsko, Rakúsko, Dánsko, Malta a Španielsko.

Ide o podozrenie, že maďarský zákon zmiešava gayov a pedofilov a že maďarská vláda tak zavádza diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity. EK sa preto obrátila na súd. Podľa žaloby maďarský zákon porušuje niektoré pravidlá vnútorného trhu, základné práva jednotlivcov (najmä ľudí z komunity LGBTQI+) a hodnoty EÚ.

Maďarský zákon o „posilnení opatrení proti pedofilným páchateľom a o zmene a doplnení niektorých zákonov na ochranu detí“ stanovuje, že obsah, ktorý predstavuje alebo propaguje odlišnú rodovú identitu než je tá pri narodení, zmenu pohlavia alebo homosexualitu, je zakázaný pre osoby mladšie ako 18 rokov.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.