CHMELÁR: KRVAVÁ URSULA CHCE PREMENIŤ EURÓPSKU ÚNIU NA TOVÁREŇ NA ZBRANE

Eduard Chmelár, politológ: Kým doma progresívci vyvádzajú pri každej maličkosti, že je tu diktatúra, poburujúce megazločiny von der Leyenovej potvrdené európskymi súdmi blahosklonne prehliadajú. Takto a iba takto progresívci „bojujú“ v Bruseli. Nikdy nie za Slovensko, ale vždy proti jeho záujmom.

Foto SITA/AP
Dátum 20.07.2024

Na margo jednej smiešnej fotografie, ktorou sa progresívci chvastajú, že oni budú v centre diania „pripravení naplno pracovať pre Slovensko“, kým smeráci budú okrajovou skupinkou, by som chcel upozorniť na dve videá z predvčerajška, ktoré nájdete na FB. Všimnite si rázne vystúpenie europoslankyne Judity Laššákovej, ktorá otrieskala o hlavu staronovej predsedníčke Európskej komisie jej nulové výsledky a jej ignorovanie porušovania ľudských práv na Slovensku. A teraz prestrih... Nájdite si, čo robila včera europoslankyňa za Progresívne Slovensko Lucia Yar. V opakovaných hlbokých predklonoch (ako v nejakej orientálnej despocii) servilne gratulovala Ursule von der Leyenovej k opätovnému zvoleniu do funkcie. Žiadne otázky, žiadne pochybnosti, žiadna kritika.

Rovnako Ľudovít Ódor sa rozplýva nad tým, že Ursula mala najlepší program (tak tento už konečne splní?). Čo tam po nejakých spreneverených miliónoch, po nejakých podvodoch na ľuďoch! Kým doma progresívci vyvádzajú pri každej maličkosti, že je tu diktatúra, poburujúce megazločiny von der Leyenovej potvrdené európskymi súdmi blahosklonne prehliadajú. Takto a iba takto progresívci „bojujú“ v Bruseli. Nikdy nie za Slovensko, ale vždy proti jeho záujmom.

Ale teraz k vážnejšej téme. V prejave v Európskom parlamente dala von der Leyenová jasne najavo, že ani ona, ani Európska komisia neposkytne ani teraz, ani v budúcnosti nijaký impulz k mierovému riešeniu konfliktu na Ukrajine. A akoby to nestačilo, Európsky parlament odsúdil mierové turné maďarského premiéra Viktora Orbána. Je to strašná perspektíva. Títo fanatickí roztlieskavači čoraz väčšej vojny úplne zabudli na základný zmysel a ideály, pre ktoré myšlienka zjednotenej Európy vznikla.

Ak oslavujeme, že odvekí rivali Francúzsko a Nemecko urovnali vzájomné spory a začali spolupracovať, prečo nechceme pochopiť, že taký istý význam, aký má pre západnú Európu francúzsko-nemecké zmierenie, má pre východnú Európu rusko-ukrajinská spolupráca. Európa musí dýchať oboma pľúcami. A my jej k tomu musíme napomáhať. Alebo má niekto záujem na tom, aby bol v tejto časti Európy iba chaos, destabilizácia a vojna? Ursula von der Leyenová si musí rýchlo ujasniť, že nie je žiadnou vládkyňou Európy, že jej úlohou je implementovať vôľu členských krajín a rozhodnutia ich šéfov štátov a vlád. Európania chcú mier a spoluprácu, nie biznis so smrťou.

V tejto súvislosti dôrazne varujem pred jej návrhom na založenie tzv. Európskej obrannej únie. Za týmto zdanlivo vznešeným názvom sa neskrýva toľko požadovaná nezávislosť od USA, ale duplicitné zbrojenie v dvojnásobnom rozsahu ako doteraz. Musíme si uvedomiť, prečo tí, ktorí ešte donedávna odmietali vlastnú európsku obranu, nepodliehajúcu Američanom, zrazu nadšene súhlasia – lebo vymysleli plán, ako zostať v područí NATO a platiť ešte viac ako doteraz.

Cieľom vlastnej európskej obrany nemôže byť posilnenie militarizmu, ale zmena filozofie bezpečnosti vychádzajúca z európskych ideálov. To znamená, že musíme od EÚ požadovať, aby sme nevyvážali zbrane a vojny, ale stabilizujúce sociálne a environmentálne programy. Do blízkeho zahraničia musíme investovať nie zbrojárskymi kontraktmi, ktoré budú produkovať ďalšie vojny a nové vlny utečencov, ale udržateľnými projektmi, ktoré štáty severnej Afriky a Blízkeho východu zastabilizujú, aby sa tam dalo slušne žiť a aby odtiaľ ľudia nemuseli utekať. Nedovoľme krvavej Ursule premeniť Európu na továreň na zbrane.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.