DRUCKER BRÁNI UČITEĽKU, KTORÁ NABÁDALA DETI OBLIECŤ SA DÚHOVO A UCTIŤ SI OBETE Z TEPLÁRNE

Trenčianske gymnázium sa podľa slov ministra školstva Tomáša Druckera stalo terčom nehorázneho útoku extrémistických politikov a dezinformačných médií.

Foto sita/tomáš susko
Dátum 10.10.2024

Robert Fico na prvom mieste podrobil kritike novinárov, ktorí obviňujú vládu z podpory šírenia ideológie na školách. „Povedzte mi, ako má vláda vedieť o tom, že v Trenčíne nejaký pomätený profesor na strednej škole zorganizuje pre študentov nejakú výstavu ohľadne LGBTI? Ako to máme vedieť?“ pýta sa predseda vlády. 

Fico poukázal na nový zákon podmieňujúci účasť detí na akciách, ktoré idú nad rámec vzdelávacieho programu, informovaným súhlasom rodiča. Súčasne vyzval rodičov a študentov, aby na zaradenie tém presahujúcich rámec vzdelávacieho programu naďalej upozorňovali - rovnako ako v prípade učiteľky trenčianskeho gymnázia, ktorá tento rámec podľa premiéra prekročila.

Za všetko môže Mazurek

Minister školstva má na vec zjavne iný názor ako premiér. Trenčianske gymnázium sa podľa jeho slov stalo terčom nehorázneho útoku extrémistických politikov a dezinformačných médií. Odmietol, aby o obsahu vzdelávania rozhodovali popierači holokaustu, pre ktorých je SNP čiernym dňom v histórii Slovenska. „Jediný dôvod zastrašovania a útokov je presadzovanie vlastnej ideológie, vytváranie fiktívnych káuz a problémov,“ skonštatoval Drucker.

Minister trvá na tom, že školy sú pod jeho vedením apolitické. Zdôraznil, že sa riadia štátnym vzdelávacím programom a podčiarkol význam Kurikulárnej rady tvorenej zástupcami rôznych typov škôl. Problémom podľa neho nie je „pretláčanie nejakej fiktívnej ideologickej agendy“, ale šikana, popieranie historických faktov či hoaxy. Balík zákonov známy ako Nežná revolúcia vo vzdelávaní zavádza podľa Druckera prísnejšiu reguláciu obsahu, ktorý do škôl nepatrí. 

Drucker ubezpečil členov vedenia všetkých škôl, že ministerstvo školstva nebude politikárčiť a bude ich chrániť pred primitívnymi útokmi politikov. Rodičom odkázal, že o hodnotových otázkach majú svoje deti vychovávať doma. „Ja som aktívny kresťan, vediem svoje deti tým, že budem s nimi chodiť do kostola, a neočakávam, že to má robiť škola,“ povedal.

Minister zopakoval, že rodičia majú v rukách silný nástroj v podobe informovaného súhlasu, no pripustil, že niekedy sú ich obavy zbytočné. „Téma propagandy, ktorú sa tu snaží niekto natláčať cez hlúpe videá, že sa tu prosto tlačí deťom LGBTI vzdelávanie, alebo nech to volajú ideológiou alebo čímkoľvek, je absolútnym nezmyslom. Odmietam to,“ prízvukoval.

Dva nové podnety zo škôl

Žiak gymnázia v Tisovci sa obrátil na hnutie Republika s informáciou o tom, že jedna z učiteliek pred všetkými študentmi označila Republiku za fašistickú stranu, kvôli ktorej bola v Trenčíne zrušená pripomienka udalosti na Zámockej, zároveň vyzvala študentov, aby sa 11. októbra farebne obliekli a vyjadrili tak svoj odpor voči rastúcemu fašizmu.  

Druhý podnet sa týka gymnázia v Bardejove. Aj študenti tohto gymnázia boli prostredníctvom plagátov so sloganom Povedz stop nenávisti! vyzvaní, aby v rovnaký deň vzdali hold životu v tolerantnej spoločnosti svojím farebným oblečením. Príspevok na Instagrame bardejovského gymnázia bol však po zverejnení Uhríkovho videa vymazaný a nahradený novým. „Inklúzia – rozmanitosť v spoločnosti a školách, naučme sa v nej žiť! Obleč si v piatok svoju obľúbenú farbu,“ píše sa na novom plagáte.

Rybníčkova revolta

Primátora mesta Trenčín zrušenie plánovanej akcie miestneho gymnázia znepokojilo. Rozhodnutie vedenia školy bolo podľa jeho slov ovplyvnené strachom z Mazurekovho agresívneho správania. „To sa v slobodnej krajine budeme báť takýchto ľudí, ktorí inak majú slobody slova plné ústa? Či oni môžu hovoriť čo chcú, ale keď si niekto chce uctiť pamiatku zavraždených chalanov z LGBTI+ komunity, to už je šírenie ideológie?“ pýta sa Richard Rybníček a dodáva, že vedenie týmto ústupovým krokom poškodilo dobrú povesť školy. 

Rybníček vzal napokon veci do svojich rúk a výsledkom je Deň pestrosti, ktorý má rovnomennú akciu trenčianskeho gymnázia nahradiť. 

Informovaný súhlas ako liek na všetko

Vráťme sa k výhradám premiéra, ktorý tvrdí, že vláda nemôže vedieť o každom kontroverznom školskom podujatí, čo je viac ako logické. Avšak, nebyť aktivity politikov z hnutia Republika, propaganda LGBT by žila svojím životom výlučne v kulisách gymnázia a hlavách jeho študentov, no verejnosť by o nej nič netušila. Povedzme si úprimne, aký dopad by mal súkromný podnet zo strany žiakov či rodičov, keď na virálne videá Republiky reagoval rezort školstva odobrením konania učiteľky a manipulatívnym odvrátením pozornosti od témy?

V jednom má ale minister Drucker pravdu. O hodnotových otázkach majú rodičia vychovávať deti doma, a nie čakať, že to za nich urobí škola. To však rodičia nečakajú, naopak, rodičia odmietajú, aby za nich hodnotové smerovanie detí udávala škola. Tí rodičia, ktorí ešte vždy nedostali odpoveď z ministerstva školstva, prečo majú na školách neustále priestor projekty typu H3KNISA či  Sexuálna výchova, s.r.o., o ktorých sme už viackrát písali, a prečo deti naďalej nasávajú ideologické odkazy z príručiek zastrešených Denníkom N alebo Nadáciou Milana Šimečku. 

Informovaný súhlas je len pokusom o riešenie, nie riešením. Mimochodom, podpisovali ho aj rodičia trenčianskych gymnazistov? Jednoznačné a nekompromisné riešenie, minimálne v oblasti šírenia sexuálnej ideológie, by mohlo vyzerať tak, ako to v návrhu novely školského zákona formulovali poslanci SNS. V školách a školských zariadeniach sa „zakazuje akýmkoľvek spôsobom, priamo, alebo nepriamo, vykonávať propagáciu, šírenie a podporu myšlienok a názorov týkajúcich sa netradičných sexuálnych orientácií alebo rodových identít, ktoré nie sú v súlade s biologickou identitou jednotlivca“.   

Minister školstva odkazuje SNS, že sa má venovať vlastným rezortom a vyzýva verejnosť, aby nezdieľala primitívne videá extrémistov s fašistickou minulosťou. V tom prípade sa ponúka otázka, ako by Drucker reagoval na podnet od niektorého z členov Progresívneho Slovenska, ktoré má vo svojich radoch poslanca Michala Saba. Toho, čo na známej fotografii jednou rukou hajluje a prstami druhej imituje Hitlerove fúzy.  

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.