FILM O ČERNÁKOVI ŠTEDRO DOTOVALA MATOVIČOVA VLÁDA

VIDEO: Generál Ivan Ševčík dnes upozorňuje na priepastný rozdiel v prístupe Audiovizuálneho fondu pri dotácii projektu venovaného niekoľkonásobnému vrahovi a filmu o generálovi Jánovi Golianovi. Kým na prvú snímku vyčlenil fond takmer 600-tisíc eur, na druhú našiel 40-tisíc eur.

Foto TASR/DANO VESELSKÝ
Dátum 27.08.2024

Samotná myšlienka nakrútiť film o žijúcom mafiánskom bossovi je síce kontroverzná, nie je však až taká zarážajúca ako štedrá finančná injekcia z Audiovizuálneho fondu, vďaka ktorej mohla snímka vzniknúť.

Z vraha celebritou

Kult Mikuláša Černáka je vzhľadom na viac ako tri desiatky brutálnych vrážd, na ktorých mal v deväťdesiatych rokoch participovať, zvláštnym vyústením patologického obdivu jeho osoby. Na tomto stave sa po odznení všeobecného zdesenia popri prirodzenom záujme o pozadie horehronskej mafie podpísal aj neustále sa ozývajúci hlas Černáka z väzenia. Po „bossovi všetkých bossov“ či „Osudoch bossov Černákovej éry“[1]  od Gustáva Murína vyšla v roku 2015 kniha Prečo som prelomil mlčanie (Marenčin PT), ktorej autorom je už samotný Černák. Súčasťou príbehu prelomeného mlčania je, mimochodom, aj „postava“ istého Daniela Lipšica či Mikuláša Dzurindu, ktorých Černák obviňuje z prekračovania pravidiel ovplyvňovaním procesu výrokmi o dĺžke trestu, Lipšic v ňom navyše figuruje ako niekto, kto z ministerského postu ťahá za nitky opakovane („senát vedený predsedom senátu M. Karabínom – Lipšicovým priateľom – rozhodol...“), Černák ako autor textu spomína aj jeho návštevu ilavskej väznice v sprievode generálneho riaditeľa atď.

Tisíce sledovateľov na FB

Na rozdiel od generála Milana Lučanského, ktorého pričinením sa Černák dostal za mreže, mohol živiť svoju dobrú povesť aj prostredníctvom sociálnej siete (administrátorkou bola údajne jeho priateľka). Na FB profile nesúcom Černákovo meno sa pod príspevkami množili nadšené reakcie jeho fanúšikov. Ženy mu vyznávali lásku, muži mu vyjadrovali obdiv.

„Dnes som si dal do okna čižmu pre Mikuláša a on mi do nej posadil Judáša,“ reagoval v decembri 2020 na vzatie Milana Lučanského do väzby. Status odkazujúci na rovnomennú policajnú akciu citovali viaceré médiá. Profil mal v tom čase 45-tisíc sledovateľov!

Aj Černákov vzťah s Monikou Křivovou, ktorá mu ako sedemnásťročná napísala do väzenia, aby neskôr prijala jeho prvé pozvanie na návštevu, mohol vzniknúť len vďaka neutíchajúcemu kontaktu s vonkajším svetom a postupne rozprašovaným informáciám o jeho radikálnom obrate v lepšieho človeka. „Som presvedčená, že u Mikiho prebehla zmena hodnotovej orientácie už veľmi dávno, keďže on je už dlhé roky taký ako teraz, minimálne odvtedy, keď som ho prvýkrát stretla a začala bližšie spoznávať, teda od roku 2012. Výkon trestu u neho rozhodne splnil účel už dávno a som presvedčená, že ak dostane šancu, bude viesť riadny sociálne prispôsobivý život a nesklame,“ uviedla po májovom verejnom zasadnutí o Černákovom podmienečnom prepustení jeho priateľka a právnička Křivová na Instagrame, kde ju sleduje viac ako 7500 ľudí.

„Keby ho pustili, chcel by postaviť penzión a pomáhať odsúdeným,“ tak znie manipulatívna časť titulku, ktorý Černákovi pri rovnakej príležitosti venoval Denník N.

Dnešný Černák má sympatie tvorcov filmu

Mikuláš Černák zapôsobil aj na scenáristu, režiséra či predstaviteľa hlavej úlohy. „Je to inteligentný charizmatický muž. A charizma priťahuje ľudí bez ohľadu na morálku a jeho skutky,“ skonštatoval v roku 2020 scenárista Miro Šifra.

„Keby som nemal vedomosť o všetkom, čo spravil, tak poviem, že je to jeden perfektný, spravodlivý a sympatický človek. Nie je to žiaden psychopat, ktorý by bol predurčený na to, aby vraždil ľudí,“ povedal pred rokom v rozhovore pre Refresher predstaviteľ Černáka Milan Ondrík. O podobný názor na „bossa bossov“ sa s rovnakým médiom podelil režisér snímky Jakub Kroner. „Myslím si, že som sa rozprával s iným človekom než s tým, o ktorom nakrúcame film. Predsa len, je tam rozdiel 25 rokov. Pôsobil na mňa vyrovnane,” uviedol.

Nakrúcať film o mafiánovi a vrahovi je choré

Generál Ivan Ševčík (SNS), bývalý šéf špecializovaného tímu, ktorý mal v hľadáčiku práve Černákov gang, označil v rozhovore s Mimi Šramovou za zvrátené a choré, že Audiovizuálny fond vyčlenil na film Miki takmer 600-tisíc eur.

Ako človeku, ktorý prenikol hlboko do podsvetia, nemožno Ševčíkovi uprieť, že vie, o čom hovorí. Paradoxne práve po úspešnom záťahu na horehronskú mafiu bol jeho tím na podnet vtedajšieho šéfa PZ Jaroslava Spišiaka (dnes PS) rozpustený. Odpoveďou na Spišiakovo vyjadrenie naznačujúce úmysel Ševčíkovho tímu zabrániť zadržaniu mafiána Karola Mella bolo v roku 2011 trestné oznámenie a celá kauza sa skončila Spišiakovým ospravedlnením. Naratív o spolupráci tímu s podsvetím však naďalej pokračoval a k dokonalosti ho doviedol matovičovský režim.

Ševčík dnes upozorňuje na priepastný rozdiel v prístupe Audiovizuálneho fondu pri dotácii projektu venovaného niekoľkonásobnému vrahovi a filmu o generálovi Jánovi Golianovi. Kým na prvú snímku vyčlenil fond takmer 600-tisíc eur, na druhú našiel 40-tisíc eur. „Ja nechápem, či je to životopisný film, glorifikovanie tejto osoby, ale považujem to za zvrátené,“ vyjadril sa Ševčík k filmu Miki, ktorý síce nevidel, pretože ho nechce podporovať, ale zo sprostredkovaných informácií usúdil, že je zavádzajúci. „Volali mi nejakí ľudia, ktorí mi jednoducho povedali, že ten film bol o ničom a bolo to ako kvázi ospravedlnenie, že on sa viac-menej bránil a že je viac-menej dobrý a chrumkavý,“ uviedol. Ševčíka veľmi pohoršila aj informácia o nalepovacích fúzoch, ktoré divákom ponúkali v Ster Century Cinemas. „Staň sa mafiánom, nahoď fúzy a vyhraj jednu z 3 cien. Ako vyhrať? 1️. ZÍSKAJ FÚZY k zakúpenému lístku. 2️. ODFOŤ svoj mafiánsky look s MIKIHO FÚZMI. 3️. Zdieľaj fotku,“ túto výzvu dnes nájdeme už len vo forme meta popisu.

Podľa Ševčíka zrejme nik nevidel a nečítal vyšetrovací spis. Zdôraznil, že sám bol vnesený do deja vrážd, pretože sa zúčastňoval na ich rekonštrukciách. Poukázal na výkriky hercov, ktorí by nechceli hrať nikoho z vlády, no rola mafiána im imponuje. „Už tam je aj iné mentálne nastavenie tých umelcov. Však vidíme veľmi dobre, čo robia na námestiach,“ uzavrel Ševčík.

Druhý diel

V januári bude mať v kinách premiéru druhý diel snímky s príznačným názvom Černák. Už prvé projekcie trileru Miki naznačujú, že projekt bude komerčne úspešný. Vzhľadom na divácky dopyt po žijúcich hrdinoch či antihrdinoch z mäsa a kostí je pravdepodobné, že film o generálovi Golianovi by rovnaký komerčný úspech nepriniesol. Otázne je, či je cieľom štátnej dotácie práve podpora komercie. Ak áno, tak filmová zastávka v deväťdesiatych rokoch ho pravdepodobne splnila.

Video si môžete pozrieť tu:

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.