HMYZ NA TANIERI

Bruselskí byrokrati povolili pridávať do potravín chrobáky a červy.

Foto PEXELS
Dátum 30.05.2023

Vládcovia sveta kráčajú za svojím cieľom, ktorým sa nijako netaja – vyľudniť planétu – cieľavedome, vytrvalo a vynaliezavo. Potom, čo ľudstvo prežilo plandémiu a vakcináciu aj za cenu mnohých náhlych úmrtí a vážnych následkov, nachystané sú „zelené polená“ pod nohy, šíria sa anarchistické ekologické názory, korunované nezmyselným bojom proti akejsi „uhlíkovej stope“. A na rad prichádza hmyz na tanieri. „Naša“ EÚ už nastavila ďalšiu pascu: jedzte hmyz, chrobáky, červy, bez toho, aby ste o tom vedeli! Takmer neuveriteľné: od začiatku roku 2023 povolili bruselskí byrokrati pridávať hmyz do pečiva, cestovín a iných potravín.

Nevolení samozvaní globalisti, najmä známy šváb Klaus z Davosu sa vytešuje, že po rokoch boja minimalizovať uhlíkovú stopu jedením chrobákov slávia víťazstvo. Ľuďom už vymyli mozgy natoľko, že sú ochotní kŕmiť sa chrobákmi. A čoskoro aj „eutanázovať“ domácich miláčikov, aby aj takto šetrili uhlíkovú stopu! Absolútna strata normálneho úsudku!

Miliardový trh s cvrčkami

EÚ, ktorú úspešne ovládajú, aj keď vznikla pre niečo úplne iné, teda na uľahčenie ekonomickej spolupráce a obchodu, sa mieša do toho, do čoho sa nemá. Oznámila, že „múka z cvrčkov, plná vitamínov, bielkovín a minerálov, je čoraz viac považovaná za ekologický spôsob získavania živín a predpokladá sa, že trh s cvrčkami do roku 2029 dosiahne 5,3 miliardy eur“.

Naša vysnívaná EÚ schválila potraviny vyrábané z cvrčkov, múčnych červov, lúčnych koníkov/kobyliek (sarančiat) a lariev múčnych potemníkov. Povolila ich pridávanie do polotovarov, čokolády, chleba... Tu je neúplný zoznam produktov, ktoré budú v predaji s pridanými cvrčkami (acheta domesticus): viaczrnný chlieb a rožky, sušienky a tyčinky, suché plnené a neplnené cestovinové výrobky, omáčky, výrobky zo zemiakov, pokrmy na báze zeleniny, pizza, výrobky zo sušenej srvátky, vegetariánske alternatívy mäsa, polievky, nápoje podobné pivu, čokoládové výrobky, orechy a olejnaté semena a ďalšie... Uvádza sa to v Úradnom vestníku Európskej únie.

Takže uvedené druhy hmyzu už môžu byť obsiahnuté v požívatinách bez toho, aby musel byť ich obsah uvedený jasne a viditeľne, a predovšetkým pre spotrebiteľa laika zrozumiteľne. Hmyz už je na pultoch, a tak začali ľudia „lúštiť“ často malými písmenkami uvedené zloženie, aby sa vyhli možnosti čo i len omylom kúpiť jedlo s obsahom chrobákov. Niektorí výrobcovia však obsah hmyzu vôbec neuvádzajú, a to najmä v reštauráciách či cukrárňach, iní ho uvedú veľmi nenápadne, teda oným známym „éčkom“ alebo latinským názvom – a, samozrejme, veľmi malým písmom. Neuvádzajú sa ani nebezpečné alergény v podobe kôrovcov. Pritom časom bude hmyzu v potravinách pribúdať a bez jasného označenia bude čoraz problematickejšie sa mu „vyhnúť“: nebudete vedieť, a kúpite a domov odnesiete rozomleté cvrčky alebo kobylky.

Maďarsko bolo jediným štátom, ktorý nepodpísal zámer EÚ uvádzať hmyz na trh potravín, no keďže nenašlo nasledovateľov, prijalo aspoň prísnejšie pravidlá proti utajovaniu obsahu potravín.

Nestráviteľné proteíny

Zatiaľ čo obkukaný TV-kvázizabávač už kŕmi svoje dieťatko chrobákmi, odvážna „antivakcinátorka“ doktorka Soňa Peková, molekulárna biologička a genetička, rodáčka z Prievidze žijúca v Prahe, oznámila, že ona nechce jesť potraviny, ktoré budú obsahovať červy alebo hmyz. Lebo cvrčky a hmyz majú v sebe veľa nestráviteľných proteínov, najmä ich „obal“, skelet, je nestráviteľný a nemožno vylúčiť, že to môže byť najmä pre zdravie človeka s alergiami veľký zásah. Odporúča dávať si pozor, čo bude na potravinách napísané, a podľa nej (a podľa zákona) všetky takéto zložky musia na nich byť napísané jasne a čitateľne. Jej laboratórium pripravuje pokus s chrobákmi na zistenie, čo ten-ktorý druh obsahuje a či naozaj napríklad v kúsku chleba bude či nebude a či to budú správne deklarovať. Lebo falšovania čohokoľvek je v dnešných časoch nadostač všade navôkol.

Určití ľudia bez srdca a svedomia, ktorých dnes reprezentuje švábovské Svetové ekonomické fórum, by radi nahradili Boha, a preto radi robia pokusy, to je ich agenda. Nasadili komunizmus do východnej časti Európy len preto, aby ukázali, aký je zlý a zároveň zistili, či ním možno rozvrátiť postihnuté národy. Dnes hovoria: budete žrať hmyz a červy, aby dokázali, aké je to zlé?

Likvidácia tradícií

Z konca marca pochádza správa, že Taliansko a Maďarsko schválili opatrenia, ktoré majú chrániť spotrebiteľov pred hmyzom v potravinách tým, že uľahčia zákazníkom vyhľadávanie požívatín bez hmyzu. Lebo v rámci „demokratickej EÚ“ už predaj schválených druhov hmyzu v potravinách nemožno zakázať! Možno však nariadiť obchodníkom jasne ich označovať.

Rastúce používanie múky vyrobenej z cvrčkov, kobyliek a lariev pri varení sa v reštauráciách v Taliansku stretlo s tvrdým odporom, preto vláda zakázala jej používanie v tradičných talianskych pokrmoch – cestovinách a pizzi. A prikázala oddeliť „hmyzie produkty“ na regáloch supermarketov. Na znamenie obáv, že by hmyz mohol byť spájaný s talianskou kuchyňou, vydali štyri dekréty zamerané na obsah hmyzu v potravinách. V Taliansku sa vyžaduje, aby všetky výrobky, ktoré obsahujú hmyz, boli označené veľkým písmom a vystavené oddelene od ostatných potravín. Kto chce jesť tieto produkty, môže, ale tí, ktorí nechcú, a to je väčšina Talianov, si budú môcť vybrať. V ďalšom pokuse o propagáciu talianskeho jedla vláda oznámila, že navrhne zaradenie talianskej kuchyne na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Maďarsko bolo iba jediným štátom, ktorý nepodpísal zámer EÚ uvádzať hmyz na trh potravín, no keďže, žiaľ, nenašlo nasledovateľov, prijalo aspoň prísnejšie pravidlá proti utajovaniu obsahu potravín. V Maďarsku musia byť Bruselom naordinované „hmyzie potraviny“ umiestnené oddelene od ostatných výrobkov. Reprezentatívne prieskumy maďarského národného úradu pre bezpečnosť potravinového reťazca ukázali, že tí, ktorí dávajú prednosť nákupu potravín maďarského pôvodu, a ich počet vzrástol o 2,4 percenta, nechcú jesť hmyz. Súčasní Maďari si ťažkajú, že dnešná EÚ likviduje ich gastronomické tradície a stravovacie návyky – napokon, naše tiež.

Ak počas jednej z Havranových „posledných večerí“ v RTVS sa hlavným chodom stal strach z Orbána a prípadné priblíženie sa Slovenska k „orbánizmu“ po jesenných voľbách, aj tento postup našich južných susedov je nasledovaniahodný. No a vo vzduchu visí čoraz naliehavejšia otázka: načo je nám ešte taká EÚ, aká je?

Banner EP šírka

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.