KOLÍKOVÁ O HONBE NA ČARODEJNICU

Kolíková kritizuje, že ju koalícia označuje za človeka, ktorý nechal zomierať ľudí vo väzniciach. Tvrdí, že ju mrzia všetky úmrtia, no ako ministerka spravodlivosti nemohla zasahovať do rozhodnutí o väzbe, mala len páky na kontrolu Zboru väzenskej a justičnej stráže, pričom žiadny orgán nepoukázal na pochybenie jej členov.

Foto JANA BIROŠOVÁ/SITA
Dátum 25.07.2024

Autorka pranierovanej súdnej mapy a exministerka spravodlivosti, ktorá nikdy neprijala zodpovednosť za rad pochybných úmrtí väzobne stíhaných ľudí počas svojho pôsobenia na ministerstve, sa dnes sťažuje na nepríjemné slovné ataky. „Je zjavne robená na mňa honba na čarodejnicu, čo sa, samozrejme, prejavuje napríklad tak, že na mňa vykrikujú ľudia, že som vrahyňa,“ uviedla pred plénom NR SR. 

Kolíková kritizuje, že ju koalícia označuje za človeka, ktorý nechal zomierať ľudí vo väzniciach. Tvrdí, že ju mrzia všetky úmrtia, no ako ministerka spravodlivosti nemohla zasahovať do rozhodnutí o väzbe, mala len páky na kontrolu Zboru väzenskej a justičnej stráže, pričom žiadny orgán nepoukázal na pochybenie jej členov. V prípade nejasného úmrtia generála Milana Lučanského potvrdilo v týchto dňoch Kolíkovej slová rozhodnutie prokurátora GP, podľa ktorého nebolo na strane žiadneho príslušníka ZVJS zistené protiprávne úmyselné či nedbanlivostné konanie s následkom smrti bývalého policajného prezidenta.

Judita Laššáková o Krivočenkovi

V prípade advokáta Krivočenka, ktorý vo väzbe zomrel na covid, obviňuje Kolíková zo spoluzodpovednosti zlý stav zdravotníctva spôsobený vládami Smeru. „Potom samozrejme, že nám zomierali ľudia, potom samozrejme, že to bol zle skoordinovaný systém, ale Zbor väzenskej a justičnej stráže za to naozaj nemôže,“ prízvukovala v NR SR. Ku kauze Krivočenkovho úmrtia sa pri príležitosti hlasovania o predsedníčke Európskej komisie vyjadrila aj čerstvá posila Smeru Judita Laššáková. „Na Slovensku sa advokát Ľubomír Krivočenko počas covidu udusil vo väzbe. Štát mal vyše tridsať pľúcnych ventilácií, ale on nedostal ani jednu,“ oslovila Ursulu von der Leyenovú. Upozornila, že ak štát pozbaví niekoho osobnej slobody, je jeho povinnosťou postarať sa o to, aby väzba nepresiahla nevyhnutný čas a nebola v rozpore s ochranou života. „Alebo sme  v EÚ prijali trest smrti ako formu trestu, a iba ja to neviem?“ pýta sa Laššáková a pripomína, že v období rokov 2020 až 2023 nezomrel vinou štátu len advokát Krivočenko, no komisia pod Leyenovej vedením ani raz neupozornila na porušovanie ľudských práv a slobôd na Slovensku. 

Pumpa naživo

Krátko po smrti Milana Lučanského sa nechala Kolíková „naverbovať“ do relácie RTVS Pumpa, ktorá bola vyrobená na základe scenára Tomáša Janča pod režisérskym vedením Petra Begányiho. O pseudoumeleckej stránke projektu netreba hovoriť, podstatné je, že Kolíková vtedy vo funkcii ministerky spravodlivosti komentovala citlivú tému údajnej samovraždy s cynickým úsmevom na tvári a v závere svojho partu nezabudla dodať, že Lučanský nie je Palach ani Kuciak. Tá istá Kolíková sa dnes súhrou ironických okolností stala obeťou slovného útoku práve „na pumpe“, kde na ňu nejaký človek vykrikoval, že je vrahyňa. „Presne povedal to, čo váš premiér. Vy tu nerozprávajte o zmierení! Robíte tu na mňa honbu, a ak niekto za mnou príde a ublíži mi, vy ste za to zodpovední, s premiérom na čele!“

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.