KTO KOMU KLAME

ODOMKNUTÝ ČLÁNOK: Tibor Gašpar už viackrát verejne vyvracal zavádzanie verejnosti stúpajúcou krivkou majetkovej trestnej činnosti, ktorá nie je podložená štatistikou. Vzápätí položil Závodskému otázku, koľko fliaš päťdesiateurového koňaku by musel z Billy odniesť, aby prekročil len pôvodný limit.

Foto SITA/MILAN ILLÍK
Dátum 07.10.2024

Branislav Závodský veľmi dobre vie, že ak v rámci jednej otázky použije dvakrát slovo „údajne“ a raz termín „vraj“, poslucháč aj tak počuje len to, čo chce týmito alibistickými formulkami ospravedlniť. V rozhovore s podpredsedom parlamentu Tiborom Gašparom sa pri otázkach právneho štátu či štatistiky o majetkovej trestnej činnosti objavilo podobných momentov viac.

„Trestný zákon má nejaké dôsledky, aj na spoločnosť, aj na vás ako politikov, a zdá sa, že môže mať aj širšie rozmery,“ uviedol Závodský tému možného pozastavenia eurofondov s tým, že samotná Európska únia ani Európska komisia prípravu tohto kroku voči Slovensku nepotvrdili. „Ale predsa, agentúra Bloomberg hovorí, že tam údajne úradníci pracujú na návrhu, ktorý by nám mohol zmraziť miliardy eur z eurofondov, dokonca, údajne by tam mohlo byť, že by sme museli vracať peniaze, ktoré sme dostali z Európskej únie na rôzne protipandemické opatrenia, dôvodom má byť, vraj, novela trestného zákona, rozpustenie NAKA, Úradu špeciálnej prokuratúry a výčitky Európskej komisie voči stavu právneho štátu na Slovensku,“ doplnil Závodský.

Tibor Gašpar zopakoval, že EK a EÚ v tejto chvíli informácie z agentúry Bloomberg nepotvrdili. „Neustále prebiehajú nejaké rokovania. Aj dnes sa novelizoval trestný poriadok v balíku zákona, ktorý riešil kryptoaktíva podľa požiadaviek Európskej komisie,“ priblížil. Ich súčasťou má byť podľa jeho slov implementácia niektorých smerníc EK až doslovným prekladom, čo považuje vo vzťahu k členským štátom EÚ za vyslovene raritnú požiadavku.

Protislovenská činnosť progresívcov

„Tento prístup je zvolený len voči Slovensku, to je ten dvojaký meter z Európskej únie, na ktorý poukazujem dlhodobo. Máte tu situáciu, že rovnaká úprava v iných krajinách nie je kritizovaná, a u nás je zneužívaná,“ skonštatoval a poukázal na to, že ak opozícia, najmä poslanci Progresívneho Slovenska, označia v legislatívnom procese niečo ako problém, s odstupom niekoľkých dní sa presne to isté objavuje v argumentácii Európskej komisie. Michal Šimečka si podľa Gašparovho názoru vo funkcii podpredsedu Európskeho parlamentu vytvoril určité vzťahy a kontakty a vyvíja činnosť proti Slovensku.

Gašpar pripomenul reakciu Súdnej rady SR na správu o právnom štáte na Slovensku, v ktorej nebolo zohľadnené jej stanovisko. „Veď súdna rada je jeden z najvážnejších orgánov v justícii,“ podčiarkol a upozornil na zdroje, z ktorých takéto správy vychádzajú. Narážal na Denník N, Aktuality či SME.

Dotkol sa aj zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry. „Základná zmluva o Európskej únii nepodmieňuje členstvo tým, že musí byť taká inštitúcia,“ povedal. Spájanie zrušenia ÚŠP s pozastavením eurofondov nie je podľa Gašpara na mieste. „Veď sa to vzájomne vylučuje.“

Pozrime sa na názor predsedníčky Súdnej rady SR Marcely Kosovej. „K témam zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a zmeny trestných kódexov zaslala Súdna rada SR Európskej komisii zoznam celkom jedenástich mediálnych výstupov členov súdnej rady, ktorých obsah nie je v správe premietnutý. Európska komisia napríklad v správe neuviedla, že niektoré časti schválenej reformy súdnictva z roku 2021 vyhlásil Ústavný súd SR za protiústavné,“ hovorí Kosová. Stanovisko súdnej rady k historicky piatej správe o právnom štáte bude predmetom septembrového zasadnutia rady, o chybných záveroch správy prebehne aj diskusia s eurokomisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom, informuje Súdna rada SR.

Nespokojné reťazce

Tibor Gašpar už viackrát verejne vyvracal zavádzanie verejnosti stúpajúcou krivkou majetkovej trestnej činnosti, ktorá nie je podložená štatistikou. Spájanie zvýšenej kriminality s prijatím novely trestného zákona, ktorá vstúpila do platnosti 6. augusta, si nenechal ujsť ani Branislav Závodský. „Potravinové obchodné reťazce alebo obchody zamerané na športovú výbavu, oblečenie, hlásia od účinnosti novely trestného zákona nárast ukradnutého tovaru,“ uviedol. Argumentoval informáciami z obchodného reťazca Billa a Exisport.

„Ja som pred touto reláciou klikol na stránku ministerstva vnútra, na ktorú ste si mohli kliknúť aj vy, je tam majetková kriminalita za osem mesiacov,“ reagoval Gašpar. Spresnil, že v porovnaní s rokom 2023 vypovedá štatistika o tom, že majetková kriminalita v tomto období klesla o 2322 majetkových trestných činov. Rovnako hovorí o poklese za mesiac august.

Vyjadrenia reťazcov, menovite Billy, ktoré tvrdia opak, sú podľa Závodského priame. Nesúhlasí s tým, že ide o neidentifikovateľné a neznáme zdroje, ako ich označil Tibor Gašpar. „Ja by som bol rád, aby vám tá Billa dala čísla. Lebo Billa je, zhodneme sa, potravinový reťazec… Tak mi povedzte jeden druh tovaru, ktorý je drahší ako 266 eur, to je rečnícka otázka. Podľa mňa tam taký tovar nie je,“ vyjadril sa Gašpar k pôvodnej hranici medzi priestupkom a trestným činom, ktorá je po novelizácii TZ posunutá na 700 eur.

Zavádzanie verejnosti

Vzápätí položil Závodskému otázku, koľko fliaš päťdesiateurového koňaku by musel z Billy odniesť, aby prekročil len pôvodný limit. „Vy ma skúšate, vy ma ako bývalý policajný prezident skúšate, či kradnem!“ reagoval moderátor. „Pán Gašpar, stop, tu to stopnime! Nehnevajte sa, ale do tohto ja naozaj nepôjdem. A nepôjdem do toho, aby ja som vám hovoril, akým spôsobom sa v potravinách, pán podpredseda Gašpar, kradne alkohol,“ odpovedal podráždene.

„Ja som chcel povedať, že na to, aby ste ukradli množstvo na trestný čin, ešte podľa starej škody, potrebujete veľký nákupný kôš, alebo mať taký spôsob kradnutia, ktorý nie je možný v súčasných podmienkach,“ objasnil Gašpar, podľa ktorého by bolo možné uviesť viac príkladov, odmieta však zavádzanie verejnosti. „Ja hovorím o číslach z ministerstva vnútra, z policajnej štatistiky, ktoré sú zverejňované.“

Podľa policajnej štatistiky kriminalita celkovo klesá, majetková kriminalita pritom tvorí zhruba tretinu. „Ak aj by mala byť pravda, čo vy hovoríte, že niečo stúplo, majú za tieto krádeže alebo priestupky ísť ľudia do väzenia? Tak stála otázka pri novele trestného zákona,“ vysvetlil Gašpar.

Štatistické údaje za mesiac august sú podľa neho v rozpore s vyjadreniami spoločnosti Billa. „Možno bude nutné vyslať niekoho z polície, aby si išiel do reťazca Billa získať ,billácku‘ štatistiku. A stretneme sa tu o dva mesiace a potom si povieme, kto komu klamal. Či Gašpar s policajnou štatistikou, alebo niekto z predstaviteľov obchodných reťazcov,“ navrhol podpredseda NR SR.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.