LEKÁRI ODKAZUJÚ VLÁDE: NEDOSTATOK LEKÁROV A SESTIER NEMOŽNO NAHRÁDZAŤ PRÍKAZMI!

Slovenská lekárska komora upozorňuje vládu, že lekári a zdravotné sestry svoje povinnosti vykonávajú mimo pracovných hodín aj bez toho, aby im to niekto pripomínal. Za najúčinnejšiu motiváciu pritom považujú zlepšenie pracovných podmienok, ochranu zo strany štátnych orgánov a poskytnutie spravodlivej odmeny za prácu.

Foto SITA/Branislav Bibel
Dátum 18.11.2021

Slovenská lekárska komora (SLK) žiada o urýchlené prijatie zákona o trestnej zodpovednosti za psychické a fyzické napadnutie zdravotníkov, ktorým sú vystavovaní počas práce aj v mimopracovnom čase. TASR o tom informovala hovorkyňa SLK Nancy Závodská.

Komora upozorňuje, že útokov na zdravotníkov stále pribúda. Nerozumie najmä agresivite zo strany ľudí, ktorým pomohli a vyliečili ich, či zo strany zdravých, ktorí môžu byť kedykoľvek odkázaní na ich pomoc. "Jasnejší je postoj a agresivita ľudí na sociálnych sieťach, lebo tí sa za svoje slová zatiaľ nemusia zodpovedať, ich zbabelosť kryje anonymita," doplnila SLK.  

Lekári reagovali aj na novú legislatívu, ktorá umožňuje nariadiť pracovnú povinnosť aj počas mimoriadneho stavu. "My lekári a zdravotníci pracujeme aj bez toho, aby nám to niekto z parlamentu alebo z iných orgánov štátu pripomínal," uviedla komora. Podľa nej štát nehľadá iné cesty, ako zmierniť ich boj v pandémii. Pripomenuli, že nedostatok lekárov a sestier nemožno nahrádzať príkazmi, ale zlepšením pracovných podmienok, ochranou zo strany štátnych orgánov a poskytnutím spravodlivej odmeny za prácu.

     

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.