MAGÁLOVEJ HERECKÝ AKTIVIZMUS

Herečka považuje Martinu Šimkovičovú za nekompetentnú, kroky ministerstva podľa nej vedú k totalite. „Aj v televízii budú hovoriť, čo majú hlásať, čo sa tam bude robiť,“ obáva sa. Po schválení zákona o STVR už nechce mať s televíziou nič spoločné a dokončí len prácu na dohodnutom projekte.

Foto DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA
Dátum 18.08.2024

Slovenská herecká obec sa už nejeden raz s neskrývanou agresiou vyjadrila k aktuálnej vláde a jej voličom. Pred bývalými zástupcami brandže, z ktorých asi najviac počuť hlas Magdy Vášáryovej, sa nedá zahanbiť ani stále aktívna príslušníčka rovnakej hereckej generácie Kamila Magálová.

Hecovanie proti vláde

Pripomeňme si najskôr dokonale zorganizované masívne protesty Za slušné Slovensko, na ktorých nechali svoj odtlačok herci ako Richard Stanke, Juraj Kemka, Táňa Pauhofová, Kristína Tormová, Henrieta Mičkovicová, Alexander Bárta, Lukáš Latinák, Matej Landl či Anna Šišková. Podobný zoznam mien bol o niekoľko rokov neskôr súčasťou „kultúrneho programu“ protestov Progresívneho Slovenska, inými slovami nepriznanej predvolebnej kampane Ivana Korčoka. Za zmienku stojí hysterické vystúpenie Vice Kerekesz, ktoré nepodrazilo nohy len ilúzii o jej hereckých kvalitách, no podliezlo aj latku nastavenú vrieskajúcim Stankem. Zvrátenú podstatu hecovania proti vláde však ešte výstižnejšie ilustruje reakcia moderátorky opozičných protestov Tormovej. Tá ani nedokázala odpovedať na otázku redaktorky Denníka N, prečo sa na akcii zúčastňuje. „To je zaujímavá otázka. Musím povedať, že som nad tým nerozmýšľala,“ zareagovala vtedy po dlhej chvíli váhania.

Dehonestácia voličov

V roku 2021 Kamila Magálová oslovovala slovenský národ svojím širokým úsmevom pod sloganom Vakcína je úsmev, ktorý skrývame pod rúškom. „Verím vakcíne proti covid-19. Je to jediný spôsob, akým sa zbavíme tohto zákerného vírusu,“ podpísala bez váhania.

Herečka dlhodobo vyjadruje nesúhlas s výsledkom volieb a osobou Roberta Fica, podobne ako jej bývalá herecká kolegyňa, neskôr politička a diplomatka Magda Vášáryová, ktorá po parlamentných voľbách vyhlásila, že sa Fico stotožňuje s hľadaním hlasov „medzi nesystémovými voličmi alebo vyslovene spodinou“.

Magálová v nedávnom rozhovore pre Startitup zdôvodnila herecký aktivizmus tvrdením, že ako verejne známe osoby majú herci viac možností podnietiť ľudí, aby nad tým, čo im predostierajú, začali premýšľať. Hoci ju šokoval atentát na Roberta Fica, hovorí o ňom ako o výsledku nevraživosti, nenávisti a hrubozrnného slovníka predstaviteľov koaličnej strany bariéry. A to aj napriek existencii rukolapných dôkazov o pravidelnej účasti atentátnika na protivládnych protestoch. Strelec je podľa nej len pomätencom, ktorý nemusí mať s politickou situáciou nič spoločné, obviňovanie opozície pokladá v tejto súvislosti za neopodstatnené. „Vidíme, že oni nechcú zmierenie, len o tom hovoria. A naopak, je ešte oveľa viac tej nenávisti, napádania a osočovania namiesto toho, aby sa tu riešili naozaj vážne problémy,“ reaguje na odmietnutie myšlienky spoločného okrúhleho stola.

Nesúhlasí s tým, že sa opozičné protesty nesú v duchu sloganu Fico do basy, no skandovanie vulgarizmu na adresu exprezidentky Čaputovej na zhromaždení v tom čase opozičného Smeru bolo podľa nej oveľa horšie.

Expresívny slovník

Magálová sa domnieva, že ľudia, ktorí menej čítajú alebo nemajú možnosť sledovať politiku intenzívnejšie, sú vystavovaní nenávistným atakom voči progresívnosti a liberálnosti a nedokážu kriticky vyhodnotiť situáciu. „Ak niekto je proti progresivizmu, tak je proti pokroku a sociálnej rovnosti. Ale toto povedzte jednoduchému človeku, ktorého ja vôbec neponižujem,“ hovorí herečka. Ľudia, ktorí majú iné priority, podľa nej ani nevedia, čo progresívnosť je, ale keď sa o nej neustále hovorí ako o hrozbe „a keď im to hovorí sám veľký niekto, tak tomu uveria“.

Herečku nesmierne pobúril premiérov výrok o nutnosti vystaviť hrádzu proti progresívnej a liberálnej ideológii, ktorý zaznel počas jeho prvého verejného vystúpenia po atentáte. „Keby len hrádzu, ale označil progresívcov za rakovinu. Tak ja si toto vyprosím! Za to, že ja podporujem progresívcov a liberálov, ja nie som rakovina, ja si to fakt vyprosujem!“

Liberálne a progresívne myšlienkové prúdy nie sú v rozpore s normami tradičnej spoločnosti, sú zosobnením slobody a voľného rozhodovania o živote, myslí si Magálová, ktorá má dnes vraj vážne obavy o demokraciu. Napriek neustálemu akcentovaniu nebezpečných dôsledkov burcovania pripisovaných koalícii a predsedovi vlády súčasne tvrdí, že sama bude demokraciu chrániť tým, že sa bude ozývať a ak jej to zdravie dovolí, bude sa zúčastňovať na protivládnych demonštráciách.

Ministerka kultúry je vraj nekompetentná

Herečka považuje Martinu Šimkovičovú za nekompetentnú, kroky ministerstva podľa nej vedú k totalite. „Aj v televízii budú hovoriť, čo majú hlásať, čo sa tam bude robiť,“ obáva sa. Po schválení zákona o STVR už nechce mať s televíziou nič spoločné a dokončí len prácu na dohodnutom projekte. Rozhodne nesúhlasí s tým, že bývalá RTVS podporovala jeden názorový smer, opiera sa pri tom o výsledky prieskumov, ktoré hovoria v prospech jej spravodajstva. „Jednostranné bude teraz, podľa mňa. Aj správy, aj všetko, ale na to sa už nebude nikto pozerať.“

Magálová nezabudla pripomenúť ani výzvu na odvolanie ministerky kultúry. Petícia so 190-tisíc podpismi má podľa nej veľkú váhu, hoci ide len o mená bez overenia identity – na rozdiel od petície za referendum v roku 2021, ktorú v podmienkach prísne obmedzeného režimu podpísalo takmer 600-tisíc Slovákov.

Treba však uznať, že ani sama Šimkovičová svojej povesti veľmi nepomáha. Hlavným prešľapom nie sú ani tak kroky ministerstva, ale skôr komunikačná neistota ministerky, ktorá väčšinou neposkytuje rozhovory, ale ak urobí výnimku, pracuje prevažne so slovnými barličkami, ktoré už od nej verejnosť dávno pozná. Vysielať do médií za rezort kultúry hlavne predsedu výboru pre kultúru a médiá Romana Michelka, ktorého Magálová posmešne označila za ministerkinho hovorcu, je minimálne neštandardné.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.