ODBORNÍCI: 700-MILIÓNOV EUR NA VEDU A VÝSKUM JE VEĽMI MÁLO

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR tvrdí, že táto oblasť je na Slovensku veľmi podvýživená. 

Foto Archív
Dátum 15.10.2020

BRATISLAVA 15. októbra (SITA/extraplus.sk) - Sedemsto miliónov eur na vedu z eurofondov z Operačného programu výskum a inovácie na financovanie vedeckých projektov na celom Slovensku nebude podľa odborníkov stačiť. Ako pre spravodajský portál Webnoviny.sk povedal analytik Daniel Straka, peňazí na vedu a výskum je potrebných omnoho viac, keďže táto oblasť je na Slovensku veľmi podvyživená.

Straka dodal, že eurofondy by mali byť využité len ako dodatočné prostriedky. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) uviedlo, že 700 miliónov eur je určených na aktuálne programové obdobie. V tom nasledujúcom by malo mať Slovensko k dispozícii okolo 13 miliárd eur, ktoré bude potrebné vyčerpať do konca roku 2029 alebo 2030. V súčasnosti však nie je známy rozpis, a tak pracovníci rezortu nevedia povedať, koľko z uvedenej sumy by malo ísť na vedu. Podobne je to v prípade prostriedkov z fondu obnovy. „Ešte tiež nie je zrejmé, koľko ich pôjde na výskum, ale bude ich potrebné vyčerpať do konca roku 2026,“ dodal rezort.

Problémom eurofondov je podľa informácii portálu aj to, že bratislavské laboratóriá neuživia. Okrem súkromných zdrojov im finančne pomáha predovšetkým Agentúra na podporu vedy a vývoja (APVV), ktorá má pre všetky vedné oblasti z celého Slovenska malý balík peňazí. Ako povedal pre Webnoviny.sk molekulárny biológ Peter Celec, na v súčasnosti najpopulárnejšiu COVID výzvu dostali z tejto agentúry všetky vedné oblasti na Slovensku od sociológov až po virológov na podporu vedy a vývoja dokopy len osem miliónov eur. Podľa Celeca je zároveň otázne, kedy im peniaze z agentúry vlastne prídu. Na financovanie svojho výskumu súvisiaceho s ochorením COVID-19 čaká s tímom od marca. Na dotácie z eurofondov podľa neho nárok nemajú, tieto zdroje by mali totiž slúžiť primárne na vyrovnávanie rozdielov medzi jednotlivými regiónmi.

Ministerstvo školstva pre Webnoviny.sk uviedlo, že COVID výzvy by sa mali vyhodnotiť za štyri mesiace od uzávierky prvého kola. V apríli však mali ešte spracúvať nevyhodnotené výzvy vyhlasované koncom roka 2018.

Okrem problematiky samotných eurofondov sa ministerstvo plánuje venovať aj príprave grantových nástrojov vyžadujúcich menej administratívy a byrokracie, medzi nimi aj grantov zohľadňujúcich najmä predchádzajúci výkon. Ktoré oblasti vedy a výskumu môžu v nasledujúcich mesiacoch očakávať finančnú injekciu, rezort zatiaľ nespresnil. Pre Webnoviny.sk rezort školstva uviedol, že prioritou je zachovať predovšetkým zdravé konkurenčné prostredie, v ktorom uspeje zhruba 30 percent žiadateľov.

„Rozhodne kvalita projektu, riešiteľa a adekvátnosť ponúknutého riešenia k podmienkam výzvy,“ priblížil tlačový odbor ministerstva. Zároveň zdôraznili, že „nastavenie priorít v dlhodobom zámere pôjde síce cez horizont súčasnej situácie, avšak tematika výskumu v oblasti pandémie COVID-19 nebude limitovaná len na oblasť biomedicínskeho výskumu“. Zahrnúť by podľa ministerstva mala aj oblasti technologického, chemického a fyzikálneho výskumu a spoločenských a humanitných vied.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.