ROTH NEVEĎALOVÁ: NOVINÁR NEMÁ URČOVAŤ, ČO JE SPRÁVNE

Zaujímavé však je, že v dobe, keď hovoríme o potrebe upokojovania situácie, profesionálnej etike a očiste verejného priestoru, tí, ktorí ho tiež zanášali svojou neobjektívnosťou a určovaním správneho názoru, presne tí stoja opäť prví na barikáde a prilievajú oheň.

Foto EXTRA PLUS
Dátum 28.05.2024

Novinár má byť pozorovateľom a nie aktérom zmien. Má poskytovať nestranné a maximálne objektívne informácie a snažiť sa neposudzovať. Rozhodnúť sa má čitateľ, či divák, novinár nemá určovať, čo je správne. Takto nás to učili. Keď som mediálnu vedu študovala. A učili ma naozaj veľké novinárske osobnosti, ktoré si dodnes vážim.

Bohužiaľ, dnes vidíme pravý opak. Mediálne “osobnosti”, ktoré uverili volaniu zopár pomýlencov nám majú snahu určovať, čo si máme myslieť. V diskusných reláciach určuje pravdu moderátor a zhadzuje diskutujúcich podľa toho, čo sa mu hodí. Je ťažké nájsť na niektorých portáloch objektívne informácie a odlíšiť skutočnú správu od komentára nejakého redaktora, ešte ťažšie. Dokonca sa nám množia hodnotiace monológy moderátorov politických diskusií. Až takáto sloboda slova u nás funguje.

A teraz z inej strany. Kedysi som pracovala aj vo výrobe vo fabrike, tak ako aj moji rodičia. A kto aspoň raz v živote robil aj obyčajnú robotu, kde nebol šéfom vie, že nemôžete šéfovi vynadať a čakať, že si nechá poskákať po hlave a ešte vám aj pridá. Neviem, čo pán moderátor čakal, že sa stane. Že súkromný majiteľ firmy, pre ktorú pracuje sa zľakne?

Uvidíme, čo sa bude diať. Rešpektujem, že zamestnanci televízií zrazu objavili čaro odborov a zrazu im nevadia ľavicové výstrelky. A že to, z čoho sa vysmievali im naraz prišlo vhod. Majú však na to právo a my vždy musíme kolektívne vyjednávanie obhajovať a podporovať.

Zaujímavé však je, že v dobe, keď hovoríme o potrebe upokojovania situácie, profesionálnej etike a očiste verejného priestoru, tí, ktorí ho tiež zanášali svojou neobjektívnosťou a určovaním správneho názoru, presne tí stoja opäť prví na barikáde a prilievajú oheň. A povedzme si pravdu, v tejto konkrétnej televízii sa očista chystala už dávno, lebo to bolo neúnosné. Celá situácia je výsledkom procesu. A kto sme my, aby sme súkromnému podnikateľovi určovali, koho má a nemá zamestnávať...

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.