ŠIMEČKA: BRZDITE, PÁN FICO, STE OPITÝ MOCOU, BRZDITE, INAK NARAZÍTE (18. JANUÁR 2024)

ČO PREDCHÁDZALO ATENTÁTU NA PREDSEDU VLÁDY SR ROBERTA FICA (#PROTIVLÁDNE PROTESTY – #PROTIMAFIÁNSKY BALÍČEK – #NOVELA TRESTNÉHO ZÁKONA)

Foto JAROSLAV NOVÁK/TASR
Dátum 02.06.2024

ČO PREDCHÁDZALO ATENTÁTU NA PREDSEDU VLÁDY SR ROBERTA FICA (#PROTIVLÁDNE PROTESTY – #PROTIMAFIÁNSKY BALÍČEK – #NOVELA TRESTNÉHO ZÁKONA

Zdroj: https://progresivne.sk (organizátori protivládnych protestov – Progresívne Slovensko, SaS a KDH)

7. december 2023 - SPOJILI SME SA AKO OPOZÍCIA, PRIŠLO MNOŽSTVO ĽUDÍ, PRÁVNY ŠTÁT SI NENECHÁME UNIESŤ

Spoločná demonštrácia opozície proti zrušeniu ÚŠP je podľa predsedu Progresívneho Slovenska a podpredsedu NR SR Michala Šimečku ukážkou, ako veľmi sa Robert Fico prerátal. Slovensko má budúcnosť a my si ju nenecháme vziať, vyhlásil.

Na snímke protestné zhromaždenie občanov pred bytovým komplexom Bonaparte, ktoré zorganizovala opozícia na čele s Igorom Matovičom, 20. jún 2016. Foto: Martin Baumann/TASR

8. december 2023 - NIKAM NEODCHÁDZAME, PROTESTY POKRAČUJÚ UŽ V UTOROK

Po včerajšom zhromaždení pred úradom vlády sa opozičné strany Progresívne Slovensko, SaS a KDH dohodli na ďalšom spoločnom postupe. Najbližší protest chystajú na utorok 12. decembra o 18.00 na Námestí slobody v Bratislave. Obrovský úspech prvého podujatia, zorganizovaného zo dňa na deň, ukázal, ako veľmi sa Robert Fico mýlil, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka. „Neodradí nás ani zima, ani blížiace sa Vianoce. Niekoľko tisíc ľudí včera pánovi Ficovi odkázalo, že ho nenechá na hulváta a bez odporu zlikvidovať právny štát. Nedovolíme Robertovi Ficovi, aby uniesol právny štát na Slovensku!“ zdôraznil Šimečka. Spolu s KDH a SaS chce Progresívne Slovensko pokračovať v protestoch, využiť chcú aj ďalšie prostriedky.

9. december 2023 - SAS A KDH ORGANIZUJÚ PROTIVLÁDNY PROTEST AJ V KOŠICIACH A PRIBUDNÚ ĎALŠIE

„Slovensko máme radi a nenecháme Roberta Fica zlikvidovať právny štát a ukradnúť nám demokraciu. Spojili sme sa s kolegami z KDH a SaS, a o spoločnom postupe sa rozprávame s ďalšími partnermi. Chceme dosiahnuť, aby bolo náš odpor voči praktikám Ficovej vlády počuť po celom Slovensku,“ vyhlásil Šimečka. „Prídeme znova a znova, kým nepochopí, že prekročil všetky červené čiary,“ zdôraznil predseda Progresívneho Slovenska.

Predseda SaS Richard Sulík (vpravo) a predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič (druhý vľavo) počas protestného zhromaždenia občanov, ktoré pred obytným komplexom Bonaparte v Bratislave zorganizovala opozícia. K protestom sa pridali aj ďalší veční revolucionári: Rastislav Piško, Ján Budaj, Daniel Lipšic, Peter Pčolinský, Richard Sulík, Milan Kňažko, Milan Markovič, Veronika Remišová, Ľubomír Galko, Lucia Ďuriš Nicholsonová, Ivan Mihál, Andrej Stančík, Martin Poliačik a ďalší, 20. jún 2016. Foto: Martin Baumann/TASR

12. december 2023 - UŽ VIAC AKO 30-TISÍC ĽUDÍ VLÁDE ODKÁZALO, ŽE ODMIETAJÚ DEŠTRUKCIU PRÁVNEHO ŠTÁTU. NA PROTESTOCH VYSTÚPI BEZÁK AJ VÁŠÁRYOVÁ

Výzvu PS, KDH a SaS proti deštrukcii právneho štátu podpísalo už viac ako 30-tisíc ľudí. Podpísaní vyzývajú vládu na stiahnutie návrhov zákonov, ktoré rušia Úrad špeciálnej prokuratúry, znižujú tresty za korupciu a odoberajú príslušníkom Policajného zboru status chráneného oznamovateľa.

Opozičné strany dnes o 18.00 pripravujú protivládne protesty v mestách po celom Slovensku. V Bratislave sa ľudia budú stretávať na Námestí Slobody pred úradom vlády, na proteste o. i. vystúpia aj biskup Róbert Bezák, herečka a diplomatka Magda Vášáryová, historik a vedec ÚPN Patrik Dubovský, herečka a moderátorka Kristína Tormová.

12. december 2023 - VLÁDA SA BOJÍ SPRAVODLIVOSTI AJ ĽUDÍ NA NÁMESTIACH, PONÁHĽAJÚ SA A RISKUJÚ

Opozičné protesty proti vládnemu mafiánskemu balíčku pokračovali v Bratislave, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici aj v Košiciach. Peter Pellegrini vravel, že chce o špeciálnej prokuratúre viesť odbornú diskusiu, dnes však podporuje protiústavné kroky pre jej urýchlené zrušenie, vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. „Viete, kto sa dnes bojí, keď vidí plné námestia ľudí? Robert Fico. Prerátal sa. Dnes z vlády cítiť strach a paniku, že zastavíme ich aj tento nepodarený mafiánsky balíček,“ uviedol šéf PS. Robert Fico je podľa Šimečku pod tlakom, preto sa tak veľmi ponáhľa a riskuje – napríklad žalobu na Ústavnom súde, ktorú Progresívne Slovensko určite podá.

13. december 2023 - TLAK OPOZÍCIE FUNGUJE, KOALÍCII NEDOVOLÍME PROMAFIÁNSKY BALÍČEK PRETLAČIŤ EŠTE PRED VIANOCAMI

Nevieme si predstaviť, že by koaličný zámer zrušiť špeciálnu prokuratúru a odobrať ochranu policajtom do Vianoc uspel, povedal predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka.

„Predstavitelia koalície sú zjavne nervózni. Robert Fico mal na európskom výbore rozprávať o samite EÚ, namiesto toho útočil na opozíciu, hovoril o Sorosovi a po našej kritike ušiel. Peter Pellegrini s koaličnou väčšinou zase v parlamente presadili rokovanie do noci. Znamená to, že náš tlak funguje,“ uviedol Šimečka.

Igor Matovič počas tlačovej besedy v NR SR na tému: Robert Kaliňák nesklamal – konflikt záujmov a biznis pre vyvolených v rámci rokovania 6. schôdze NR SR. Bratislava, 6. december 2023. Foto: Milan Illík/SITA

14. december 2023 - NÁŠ SPOLOČNÝ TLAK FUNGUJE, ZVOLÁVAME PROTEST NA UTOROK

Spoločný tlak verejnosti a opozície funguje, Robert Fico stráca pôdu pod nohami. Preto zvolávame ďalší protest proti promafiánskemu balíčku, vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka na spoločnej tlačovej konferencii s predstaviteľmi SaS a KDH.

19. december 2023 - VLÁDA PROTESTUJÚCICH ĽUDÍ PODCEŇUJE, ĽUDIA MAJÚ VEĽKÚ MOC A UKÁZAŤ JU MÔŽU V PREZIDENTSKÝCH A EURÓPSKYCH VOĽBÁCH

Vláda protestujúcich ľudí podceňuje, demokraciu a spravodlivosť na Slovensku vieme brániť. Fico s Pellegrinim v snahe pretlačiť svoj promafiánsky balíček klamú a ohrozujú už aj eurofondy, upozornil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. „Každý vidí, že im ide o Kočnerovu slobodu, o Bašternákovu vilu, a vlastné státisíce v krabiciach od šampanského. Proti Ficovým zákonom protestuje Európska komisia aj Európska prokuratúra. Búria sa prokurátori, sudcovia aj vyšetrovatelia. Hrozí, že najhorší korupčníci a mafiáni dostanú amnestiu. To nemôžeme dopustiť,“ vyhlásil Šimečka s tým, že poslanci a poslankyne PS, spolu s ich kolegami a kolegyňami v opozícii, proti tomu každý deň a noc bojujú v parlamente.

5. január 2024 - PROTESTY PROTI PROMAFIÁNSKEMU BALÍČKU BUDÚ POKRAČOVAŤ VO ŠTVRTOK

Najbližšie protesty proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, sa uskutočnia v Bratislave na Námestí SNP a v ďalších slovenských mestách vo štvrtok 11. januára o 18.00, oznámili lídri strán PS, KDH a SaS. „Robert Fico zaznamenal prvú prehru, keď chcel dať zrušenie ÚŠP ako darček svojim oligarchom už pred Vianocami. Plné námestia a dôrazný boj v parlamente ho však prinútili ustúpiť, čo vôbec nečakal. Náš tlak v parlamente a na námestiach však musí pokračovať,“ povedal predseda PS Michal Šimečka. „Ide do tuhého. V najbližších dňoch nás v parlamente čaká rozprava o zrušení špeciálnej prokuratúry. Bude veľmi záležať na tom, či ubránime na Slovensku právny štát, alebo sa z nás opäť stane čierna diera Európy a kolónia Ruska. Ak si Robert Fico a jeho poskokovia mysleli, že nás po sviatkoch umlčia, tak sú na omyle. V protestoch budeme pokračovať. Čím viac ľudí vyjde do ulíc, tým jasnejšie si začne Peter Pellegrini uvedomovať, že mu protesty nepomáhajú v jeho ambícii stať sa prezidentom,“ uzavrel predseda SaS Richard Sulík.

8. január 2024 - V ZÁPASE ZA DEMOKRACIU POKRAČUJEME, UKÁŽME SPOLOČNE FICOVEJ VLÁDE, ŽE NEMÔŽU MAŤ VŠETKO

Problémy, ktoré Slovensku prináša Ficova vláda, zostali aj v novom roku, upozornil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. Naďalej čelíme škandalóznej legislatívnej smršti, ktorú táto vláda spustila okamžite po svojom nástupe k moci, vyhlásil. V PS sa s takýmto vývojom podľa Šimečkových slov odmietajú zmieriť a spolu s partnermi z KDH a SaS budú pokračovať v zápase o demokraciu – v parlamente, na Ústavnom súde, v Bruseli, aj v uliciach.

„Za seba to viem povedať jasne – ak bude Ficova vláda pokračovať v únose štátu a ničení demokracie, hodíme jej pod nohy všetky polená, ktoré nájdeme. Sami to však nezvládneme. Potrebujeme pomoc ľudí z celého Slovenska, pretože to je to, čoho sa Robert Fico najviac bojí,“ dodal Šimečka a pozval ľudí na ďalší protest. Uskutoční sa už tento štvrtok o 18.00 v Bratislave na Námestí SNP, ale aj v ďalších mestách po celom Slovensku. „Pridajte sa a ukážme im spoločne, že nemôžu mať všetko,“ dodal Šimečka.

Ľudia držia svietiace mobilné telefóny počas hymny na protestnom zhromaždení hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry na Námestí SNP v Bratislave vo štvrtok 18. januára 2024. Foto: Jaroslav Novák/TASR

11. január 2024 - FICOVA VLÁDA SI MYSLÍ, ŽE MÔŽE MAŤ VŠETKO. NESMIEME TO DOPUSTIŤ

Do protivládnych protestov sa dnes zapojilo najviac miest od ich začiatku, štrnásť. Ľudia na celom Slovensku vidia, že vláda Roberta Fica unáša štát a odmietajú to nechať tak, vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. „V parlamente ledva naškrabú 76 hlasov. Akým právom si robia nárok na ovládnutie celej krajiny? Kde berú tú drzosť? Za Progresívne Slovensko viem sľúbiť, že urobíme všetko pre to, aby na Slovensku pretrvala rovnováha moci. Nemôžu mať všetko. Osud krajiny však majú v rukách ľudia. Oni rozhodnú, či sa ich podarí zastaviť. Najbližšou veľkou príležitosťou budú prezidentské aj európske voľby,“ uzavrel Šimečka.

HARABIN: PROGRESÍVNE SLOVENSKO TREBA ROZPUSTIŤ!

Štefan Harabin vyhlásil, že treba podať návrh na rozpustenie liberálnej strany Progresívne Slovensko. Tá podľa jeho slov nesie zodpovednosť za atentát na premiéra Roberta Fica. „Mainstreamoví presstitúti, politické mimovládky, progresívni komedianti a politici opozície, ktorí sústavne ohlupujú verejnosť vymyslenými kauzami a hecujú davy na námestiach. Je načase dať do poriadku verejnoprávne médiá, zahraničných agentov v mimovládkach a podať návrh na rozpustenie strany Progresívne Slovensko, ktorá spolu so stranou OĽaNO nesie za tento stav politickú zodpovednosť,“ napísal Štefan Harabin na Telegrame. Návrh na rozpustenie strany môže podať generálny prokurátor SR. Stranu by mohol zakázať súd v prípade, ak svojím programom, činnosťou alebo stanovami porušuje Ústavu SR. 

14. január 2024 - OPOZÍCIA OHLÁSILA ĎALŠIE PROTESTY, KOALIČNÍ PREDSTAVITELIA PODĽA ŠIMEČKU SAMI POZÝVAJÚ ĽUDÍ NA NÁMESTIA

Protivládne protesty po rekordnej účasti vo štvrtok pokračujú. Najbližšie sa uskutočnia v Bratislave na Námestí SNP a v ďalších slovenských mestách opäť vo štvrtok, 18. januára o 18.00. Oznámili to lídri strán Progresívne Slovensko (PS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a Sloboda a Solidarita (SaS). Predseda PS Michal Šimečka hovorí, že koaliční predstavitelia sami pozývajú ľudí na námestia. „Fico, Pellegrini a Danko sa správajú, akoby im Slovensko patrilo. Tvária sa, že pre nich neplatia žiadne pravidlá a pokračujú v útokoch na právny štát – najnovšie chcú rušiť aj Národnú kriminálnu agentúru,“ uviedol Šimečka s tým, že preto chodí na protesty opozície stále viac ľudí. Podľa predsedu KDH Milana Majerského sa vládna koalícia snaží zmocniť celej krajiny. „Dokazujú to aj návrhy trestných zákonov, ktoré drakonicky znižujú tresty za korupciu a iné trestné činy. Dôsledky zmien, bohužiaľ, pocíti každý občan. Hrozí, že sa radikálne zvýši kriminalita, páchatelia nebudú takmer vôbec potrestaní a obete zostanú bez odškodnenia. Takýto chaos a nespravodlivosť nemôžeme dovoliť, preto KDH bude naďalej bojovať v parlamentných laviciach a pozývame všetkých občanov vyjadriť svoj názor aj v uliciach,“ povedal Majerský. Predseda SaS Richard Sulík si myslí, že Fico s Pellegrinim nemôžu ignorovať rastúcu silu protestov.

16. január 2024 - NÁŠ TLAK FUNGUJE, TERAZ MUSÍME VYTRVAŤ, ĽUDÍ POZÝVAME NA ĎALŠIE PROTESTY

Náš tlak funguje, teraz musíme vytrvať, ľudí preto pozývame na ďalšie protesty, vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. Protesty sa uskutočnia opäť najbližší štvrtok o 18.00 v Bratislave a ďalších 14 mestách po celom Slovensku.

Zoznam predbežne potvrdených miest protestov: Bratislava, Námestie SNP, Košice, Dolná BránaNitra, Pešia zóna, Žilina, Hlinkovo námestie, Banská Bystrica, Námestie SNP, Trenčín, Štúrovo námestie, Prešov, Hlavná ulica – pred MsÚ, Trnava, Trojičné námestie, Považská Bystrica, Dom kultúryLučenec, Námestie republiky, Martin, socha Jánošíkovej družiny, Spišská Nová Ves, Radničné námestie, Levice, Námestie hrdinov, Prievidza, Námestie slobody, Piešťany, Námestie slobody

18. január 2024 - KROK ZA KROKOM SI KRAJINU ZOBERIEME NASPÄŤ, CELÁ EURÓPA SLEDUJE NÁŠ BOJ ZA DEMOKRACIU

Dnes celá Európa sleduje náš spoločný boj za právny štát a demokraciu na Slovensku, a stojí za nami, vyhlásil na piatom protivládnom proteste predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. „Ak pustíte na slobodu podvodníkov, ak zlegalizujete korupciu, tak Slovensko príde o eurofondy. Toto chcete, pán Fico? Dostať Slovensko do izolácie? Okradnúť vlastnú krajinu o miliardy eur ročne, okradnúť ju ešte viac, ako ste stihli doteraz?“ spýtal sa Šimečka a opäť Fica vyzval, aby promafiánsky balíček stiahol, inak bude za chýbajúce miliardy osobne zodpovedný. „Brzdite, pán Fico. Ste opitý mocou. Brzdite, inak narazíte,“ dodal. „Sme silná a sebavedomá spoločnosť a títo páni to vedia. Tvrdia, že robíme prezidentskú kampaň. Ľudia na námestiach však majú vlastný rozum a nepotrebujú počuť, koho voliť. A nebude to Peter Pellegrini, ktorý dnes drží nielen Fica, ale aj Danka, a celý tento ich nevkusný, papalášsky bordel. Nebudú mať všetko. Krok za krokom si našu krajinu, ktorú milujeme, zoberieme naspäť,“ povedal Šimečka.

22. január 2024 - FICOVE VYHRÁŽKY NÁS NEZASTAVIA, PROTESTY POKRAČUJÚ OPÄŤ VO ŠTVRTOK

Protesty opozičných strán PS, KDH a SaS proti zmenám v trestnom zákone a rušeniu ÚŠP pokračujú opäť vo štvrtok o 18.00 v Bratislave a ďalších mestách po celom Slovensku. Je to pre vládu posledná výzva: stiahnite tento promafiánsky balíček z parlamentu, inak bude neskoro, vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda NR SR Michal Šimečka. KDH ľudí takisto pozýva na protesty po celom Slovensku. „Protesty prinášajú ovocie, koalícia hlási ústupky, to však nestačí,“ povedal predseda KDH Milan Majerský.

Na snímke opozičný protest hnutia Progresívne Slovensko, strany SaS a KDH proti rušeniu ÚŠP a zmenám v Trestnom zákone na Námestí SNP 1. februára 2024 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

13. marec 2024 - PODPORUJEME RTVS V SNAHE UBRÁNIŤ SA POKUSOM O JEJ POLITICKÉ OVLÁDNUTIE

Vyše 600 zamestnancov a spolupracovníkov RTVS už podpísalo vyhlásenie, v ktorom žiadajú stiahnuť návrh ministerky Šimkovičovej. Vážim si ich odvahu a vyjadrujem im maximálnu podporu v snahe zabrániť tomu, aby Ficova vláda politicky ovládla verejnoprávne médium a zmenila ho na nástroj propagandy. Slobodné médiá majú slúžiť všetkým občanom Slovenska, nielen Ficovi, Dankovi a Pellegrinimu. Preto aj my v Progresívnom Slovensku žiadame o stiahnutie tohto škodlivého a nebezpečného návrhu zákona. A pozývame všetkých, ktorí chcú nezávislé médiá brániť s nami, na protest v piatok o 18.00 na Námestie Slobody v Bratislave.

10. máj 2024 - ZEM NIE JE PLOCHÁ A RTVS NIE JE VAŠA, PROGRESÍVNE SLOVENSKO A SAS PRIPRAVUJÚ PROTEST ZA ZÁCHRANU RTVS

Progresívne Slovensko a SaS v stredu 15. 5. o 18.00 na Námestí Slobody pripravujú protest za záchranu RTVS. Bude to v čase, na ktorý koalícia avizovala mimoriadnu schôdzu parlamentu. Vláda Roberta Fica chce na nej začať s násilným ovládnutím verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Opäť hrozí, že obmedzia rozpravu v parlamente, preto im spoločne musíme ukázať, že RTVS budeme brániť, vyhlásil predseda PS a podpredseda NR SR Michal Šimečka. „Vláda Roberta Fica nás stále viac ťahá preč z Európy. Likvidujú spravodlivosť, naše zahraničné vzťahy, kultúru aj prírodu, a teraz chcú definitívne ovládnuť verejnoprávny rozhlas a televíziu. Slobodné médiá sú pritom kyslíkom demokracie. Postavme sa tomuto barbarskému plánu! Pozývam čo najviac ľudí na protest za záchranu RTVS. Poďme ukázať, že si nenecháme ukradnúť médiá a že nám záleží na tom, aby sme udržali Slovensko v civilizovanej Európe!“ zdôraznil Šimečka. „Cieľ je jediný – spraviť z verejnoprávnej televízie a rozhlasu provládne médium, ktoré bude šíriť dezinformácie o plochej zemi a proruskú propagandu. Nesmieme to dovoliť! Opäť musíme ukázať silu ulice a plných námestí. Tak ako sa nám podarilo zastaviť promafiánsky balíček, môžeme zastaviť aj snahy zrušiť a ovládnuť RTVS vládou Fica, Danka a Pellegriniho,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Na snímke ľudia počas protestného zhromaždenia hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry pred NR SR, 7. februára 2024. Foto: Pavol Zachar/TASR

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.