SLOVENSKÉ GASTRO UMIERA

Napriek zdvojnásobeniu čiernych okresov najviac postihnutý sektor pandémiou nedostáva od štátu žiadnu pomoc. Napriek opatreniam počas druhej vlny deväť percent prevádzok nedokázalo znovu otvoriť. Štyri z piatich prevádzok sa museli zadlžiť a 90 percent je v zlej finančnej situácii.

Foto Sita/ÚRAD VLÁDY SR
Dátum 29.10.2021

Slovenský gastro sektor v prebiehajúcej tretej vlne pandémie koronavírusu bude mať už vo viac ako 20-tich okresoch povinne zatvorené prevádzky. Napriek zdvojnásobeniu čiernych okresov najviac postihnutý sektor pandémiou nedostáva od štátu žiadnu pomoc, upozorňujú gastro združenia a ich dodávatelia z iniciatívy #stálemámechuť. Vyzývajú preto vládu, aby urýchlene spustila efektívne opatrenia, ku ktorým sa bez komplikovaných podmienok gastro prevádzkovatelia dostanú.

Počas druhej vlny, ktorá Slovensko zasiahla minulý rok, mohol gastro sektor využiť niekoľko schém štátnej pomoci. Reštaurácie mohli napríklad požiadať o príspevok na zamestnancov, odpustenie časti nájomného, pokrytie fixných nákladov alebo si odložiť splatnosť daní a odvodov. „Vítali sme akúkoľvek pomoc, ktorú nám štát poskytol, no dostať sa k nej bolo často problematické. Prevádzky napríklad nesmeli mať žiadne nedoplatky za odvody alebo museli presvedčiť priamo svojho prenajímateľa, aby im odpustil časť nájmu. Niektoré príspevky navyše prichádzali neskoro a boli administratívne náročné,“ skonštatoval prezident Aliancie Slovenskej Gastronómie Viliam Pavlovský.

Napriek opatreniam deväť percent prevádzok po druhej vlne nedokázalo znovu otvoriť. Pomoc štátu gastro sektoru bola pritom aj počas druhej vlny podľa prevádzkovateľov nedostatočná. Štyri z piatich prevádzok sa museli zadlžiť a 90 percent je v zlej finančnej situácii. V tretej vlne však štát prevádzky v čiernych okresoch zatvára, bez akejkoľvek funkčnej pomoci. V gastro sektore pritom pracuje viac ako 40-tisíc ľudí vo všetkých regiónoch krajiny. 

Celoštátny lockdown síce nie je, ale gastro prevádzky v 24 čiernych okresoch ho už zažívajú. Prevádzky podľa Magdalény Koreny z Iniciatívy Pomoc pre gastro hlásia, že návštevnosť je medziročne nižšia o viac ako polovicu, zahraniční turisti prakticky absentujú. Ohrozená je existencia viac ako 52 percent prevádzok.

„Nedá sa neustále podnikať s obrovským strachom z budúcnosti, neraz o celé rodiny, gastro potrebuje od vlády pomoc, svetlo na konci tunela. Zníženie DPH na stravovacie služby od budúceho roku, snáď už menej zasiahnutého pandémiou, by pomohlo prevádzkovateľom splatiť obrovské dlhy aj odložené dane a odvody, či zaplatiť vyššie mzdy zamestnancom. Slovenské gastro zomiera, nie je čas vymýšľať koleso, ktorého otáčanie si navyše vyžiada množstvo platených úradníkov a brigádnikov štátom, tak ako počas druhej vlny,“ upozornil výkonný riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Vladimír Machalík.

September

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.