TIBOR GAŠPAR: KLAN ŠIMEČKOVCOV - RODINA ZNÁMYCH PROGRESÍVCOV JE NA SLOVENSKO PRISATÁ AKO PIJAVICA

ODOMKNUTÝ ČLÁNOK + VIDEO: Tibor Gašpar skritizoval zástupcov „červených denníčkov“ za selektívny prístup k informáciám, skonštatoval pritom, že neočakáva, že by spustili krik kvôli klanu Šimečkovcov. Ilustráciou toho, prečo to neurobia, je podľa Gašpara aj vlastnícky podiel otca Michala Šimečku v Denníku N, periodiku, ktoré robí tzv. štartéra. 

Foto MILAN ILLÍK/SITA
Dátum 25.08.2024

Protesty, ktorými Progresívne Slovensko reaguje najmä na čistky v kultúre, označil Robert Fico za zneužitie dôvery zúčastnených, ktorí si neuvedomujú, že skutočným cieľom týchto zhromaždení je ochrana finančných záujmov Šimečkovcov. Na spoločnej tlačovej besede s Tiborom Gašparom priniesol premiér nové dôkazy o finančných tokoch prúdiacich k rodinným príslušníkom predsedu PS. 

Robert Fico oznámil, že na najbližšej koaličnej rade predloží oficiálny návrh na odvolanie podpredsedu parlamentu Michala Šimečku. Svoj návrh podoprel hneď niekoľkými materiálmi poukazujúcimi na mená z rodinného klanu šéfa PS. V úvode pripomenul Nadáciu Milana Šimečku, ktorá v rokoch 2020 – 2024 čerpala z verejných zdrojov financie v celkovej výške 676 077 eur, na čo predtým predseda progresívcov reagoval vyhlásením, že s nadáciou nemá nič spoločné ani on, ani jeho rodina. 

„Áno, Peter Šimečka je v správnej rade našej nadácie. Pán Peter Šimečka je synom tohto nášho Milana Šimečku, po ktorom je nadácia pomenovaná,“ vyvrátila jeho slová riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková v zázname, ktorý bol súčasťou tlačovej besedy.

ZDROJ: Úrad vlády SR.

Test Ficom

„Je nadácia Adama Fica, v tejto nadácii bude sedieť môj strýko, mám ich viac, poviem jedno meno, Jaroslav. A do tejto nadácie natečie za štyri roky skoro 700-tisíc eur,“ nadhodil Fico a parafrázoval Šimečkove slová, ktorými sa od nadácie dištancoval.

Premiér upozornil aj na skutočnosť, že ľudia z PS pôsobili v rokoch 2020 až 2024 v rôznych štátnych orgánoch. „Spomeňme si na zdravotné poisťovne, spomeňme si na ministerstvá financií… Nehovoriac o jednej z poslankýň PS, ktorá bola v rôznych hodnotiacich komisiách, ktoré pracovali predovšetkým pri Fonde na podporu umenia,“ zdôraznil a dodal, že ak má Šimečka strýka v správnej rade nadácie, a zároveň organizuje hlučné protesty na odvolanie ministerky kultúry, ktorá sa cielene zaoberá práve zneužívaním takýchto inštitúcií, tak sám „zneužíva demokratické inštitúcie a inštitúty na obhajobu a ochranu finančných záujmov vlastnej rodiny“.

„Projekt Fórum – občianske združenie, jediný štatutárny orgán – Marta Šimečková, matka Michala Šimečku,“ priblížil Fico. Len toto občianske združenie získalo z fondov v gescii ministerstva kultúry (2000 – 2024) a z ministerstva spravodlivosti (2000 – 2023) spolu 314 917 eur.

Ďalším v poradí je projekt BODY – občianske združenie. „Jediný štatutárny orgán – Soňa Ferienčíková, partnerka terajšieho predsedu PS Michala Šimečku,“ povedal Fico. Toto občianske združenie dostalo z Fondu na podporu umenia od roku 2020 viac ako 190-tisíc eur. Premiér poukázal na to, že Šimečkova partnerka nežiadala len peniaze na samotný projekt, ale aj na fungovanie občianskeho združenia, čiže na platy. „Dajte mi na rok peniaze, aby to občianske združenie mohlo existovať, no to sa výborne žije,“ skonštatoval. „Viete si predstaviť, že za týchto okolností môže byť pán Šimečka podpredsedom NR SR? Jeho matka, jeho partnerka, jeho strýko, všetci brali z verejných zdrojov, všetci,“ prízvukoval.

Účelové obviňovanie

Predseda vlády pripustil, že musí bojovať aj politicky. „Ja sa nenechám opľúvať nejakým Progresívnym Slovenskom na dennej báze,“ povedal. Informoval aj o tom, že v krátkom čase bude na stole správa o atentáte. „Táto vec nemôže ísť do vzduchu iba tak, akože nič sa nestalo, pretože tak sa správate mnohí z vás,“ oslovil prítomných novinárov, „tak sa správa celá opozícia,“ doplnil.

Tibor Gašpar skritizoval zástupcov „červených denníčkov“ za selektívny prístup k informáciám, skonštatoval pritom, že neočakáva, že by spustili krik kvôli klanu Šimečkovcov. Ilustráciou toho, prečo to neurobia, je podľa Gašpara aj vlastnícky podiel otca Michala Šimečku v Denníku N, periodiku, ktoré robí tzv. štartéra. „Vyrobí problém a následne ho PS príde riešiť. Príde s tým, že dostane priestor a na to sa nabaľujú ďalšie červené denníčky ako SME a Aktuality,“ povedal. 

Pri útoku PS a SaS na ministerku kultúry a ministra spravodlivosti bol podľa jeho slov použitý rovnaký modus operandi, aký používali čurillovci a Lipšicovi prokurátori voči ľuďom, ktorí začali odhaľovať ich nezákonné praktiky, a to účelové špinenie, obviňovanie a kriminalizáciu. Za návrhmi na odvolanie Borisa Suska a Martiny Šimkovičovej pritom nestojí nik iný ako Zuzana Števulová (PS), Zora Jaurová (PS) a Mária Kolíková (SaS). „Ani v jednom návrhu nie je ani raz skonštatované, že by títo ministri konali v rozpore so zákonom,“ uviedol Gašpar.

ZDROJ: Úrad vlády SR.

Prepojenie s Denníkom N

„Denník N už niekoľko dní hovorí o tom, ako sa zvýšila kriminalita na území Slovenska. Mnohí naskakujete na túto vlnu dezinformácií bez toho, aby ste si ich overili,“ upozornil Gašpar. V tejto súvislosti zmienil moderátorku, ktorá bez akejkoľvek opory v štatistike pracovala výlučne s informáciou z istého potravinového reťazca o pocitovom(!) zvýšení kriminality. Uzávery o stúpajúcej krivke kriminality ako následku schválenej novely Trestného zákona pritom používa aj predseda PS.

„Kým v roku 2023 za sedem mesiacov bola majetková kriminalita zistená v rozsahu 11 500 trestných činov, tak za sedem mesiacov roku 2024 to je 10 420, čiže je to pokles o tisíc trestných činov,“ uviedol na pravú mieru podpredseda NR SR.

„Ste ten, ktorý neustále niekoho moralizuje, ktorý má plné ústa toho, ako sa majú politici vo verejnom priestore správať, tak nám dajte konečne jeden príklad,“ vyzval Šimečku Gašpar.

„Alebo je iná možnosť,“ zareagoval premiér, „že sa pán Šimečka postaví a povie, že to je v poriadku, že rodiny môžu. Tak potom zoberieme, kolegovia z úradu vlády, zoznam sestier, bratov, matiek od vlastných ministrov, všade ich nastrkáme a budú vyciciavať štát, ako ho vyciciava rodina pána Šimečku,“ uzavrel.

Robert Fico sa nemýlil. Bez ohľadu na váhu predložených informácií predseda PS aj tentoraz vyhlásil, že nadáciu pomenovanú podľa jeho starého otca on ani nikto z jeho rodiny nekontroluje a nemá z nej prospech. Čisté sú aj OZ Šimečkovej matky a družky. Fico sa podľa neho správa ako komunistický normalizátor a útokmi na jeho rodinu maskuje vlastné zlyhania.

ZDROJ: Úrad vlády SR.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.