TUNEL SOROŠKA MAL OŽIVIŤ GEMER, ALE TÁTO VLÁDA NEDOVIDÍ ANI PO TRNAVU

Richard Raši: Minister dopravy nepovažuje výstavbu R2 a tunela Soroška za prioritu, defintívne tak odsunul oživenie Gemera, aj rýchlejšie spojenie Bratislavy a Košíc o niekoľko ďalších rokov. 

Text FACEBOOK
Foto TASR
Dátum 15.07.2020

TUNEL SOROŠKA MAL OŽIVIŤ GEMER, ALE TÁTO VLÁDA NEDOVIDÍ ANI PO TRNAVU

Je leto, čas dovoleniek, vláda sa cez parlament snaží pretlačiť ďalšie stohy zákonov v skrátenom legislatívnom konaní a za tým všetkým prebehla médiami bez veľkej pozornosti správa o tom, že minister dopravy nepovažuje výstavbu R2 a tunela Soroška za prioritu. O pár dní nato dokonca zrušil verejnú súťaž na výstavbu tohto úseku a definitívne tak odsunul oživenie Gemera, aj rýchlejšie spojenie Bratislavy a Košíc o niekoľko ďalších rokov.

Juh stredného a východného Slovenska tunel Soroška a dostavbu rýchlostnej cesty R2 potrebuje. Je to (popri okresoch na severovýchode Slovenska) región s dlhodobo najvyššou nezamestnanosťou a vďaka tomu aj najväčším odlivom obyvateľstva, najmä mladých ľudí. Odchádzajú do Maďarska, do Bratislavy, ale ešte častejšie ďalej – do Čiech, Nemecka, Veľkej Británie, či Škandinávie.

Cieľom regionálnej politiky je vyrovnávanie regionálnych rozdielov. A nič na tom nezmenia ani analýzy, ktoré vraj tvrdia, že tunel Soroška by priniesol menej finančných benefitov ako iné dopravné stavby. Lebo ako a kto vyčísli škody spôsobené vysťahovalectvom? Kto vyčísli škody, ktoré vznikajú rozdelením rodín, stratou svojich koreňov, stratou vzťahu ku Slovensku?


Preto som podporoval a budem naďalej podporovať výstavbu dopravnej infraštruktúry ako nástroja na vyrovnávanie regionálnych rozdielov. Kam nevedú dobré cesty, tam neprídu ani investori, tam nepríde práca. Obyvateľov Gemera, ale aj ďalších obyvateľov Košického kraja, ktorým by tunel Soroška priniesol výrazné skrátenie ich ciest, hodila táto vláda cez palubu hneď na začiatku volebného obdobia. Starosti a život ľudí v regiónoch ich nezaujímajú, dovidia najviac tak do Trnavy, tam pre nich Slovensko končí.

PRÁVE STE DOČÍTALI ODOMKNUTÝ ČLÁNOK:

 

Ak sa Vám článok páčil a máte naďalej záujem čítať pravdivé a nezávislé texty staňte sa naším predplatiteľom a získajte množstvo výhod:

 

https://www.extraplus.sk/extraplus/predplatne

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.