ZÁZRAČNÝ PRÁVNIK NAPOJENÝ NA OĽANO, KTORÝ PARAZITUJE NA ŠTÁTE

DOBRÁ VOĽBA: Advokátska kancelária Michala Miškoviča napojená na OĽaNO má hodinovú taxu od 86 eur až 110 eur, od štátu získala 1 020 500 eur.

Foto TASR
Dátum 10.09.2020

BRATISLAVA 10. septembra – (SITA/extraplus.sk) - DOBRÁ VOĽBA už niekoľko týždňov upozorňuje na podozrivé lukratívne zákazky za právne poradenstvo v hodnote takmer 800 tisíc eur, ku ktorým sa na ministerstvách a štátnych inštitúciách vedených Matovičovými nominantmi dostal „zázračný“ právnik a „odborník na všetko“ JUDr. Michal Miškovič. DOBRÁ VOĽBA má dôkazy o ďalšej do neba volajúcej nehoráznosti tohto „dvorného právnika“ Igora Matoviča a nominantov OĽaNO. Za prehratý súdny spor si neváhal vyfakturovať takmer trojnásobok sumy, o ktorú sa daná inštitúcia súdila.

Súdny spor sa týkal pokuty v hodnote 7 131 eur, ktorú Úradu pre jadrový dozor (ÚJD) udelil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). ÚJD v predmetnom súdnom spore zastupoval práve advokát Miškovič, ktorý však na súde prehral. Ani to mu však nezabránilo vyfakturovať si od štátnej inštitúcie za zastupovanie v tomto jednom prípade 19 008 eur. Úrad jadrového dozoru tak namiesto 7 tisíc eur prišiel dokopy o takmer 30 tisíc eur.

Zdá sa však, že to nebola jediná lukratívna zákazka danej advokátskej kancelárie v tejto štátnej inštitúcii. Spolu totiž Úrad jadrového dozoru Michalovi Miškovičovi zaplatil za právne zastupovanie 172 625 eur za cca. 2000 hodín práce. Za peniaze vyplatené za právne služby pre ÚJD by počas celého roka mohol tento úrad zamestnávať až šesť právnikov s mesačnou mzdou 1 800 eur. Ak si k tomu pripočítame zákazku za viac ako 40 tisíc eur za prípravu verejného obstarávania, celkovo si tento „nadaný“ advokát prilepšil na Úrade jadrového dozoru o 213 tisíc eur. „Je amorálne vypýtať si trojnásobok sumy za prehratý súdny spor. Navyše existuje vážne podozrenie, že mnohé Miškovičom vyfakturované činnosti pre ÚJD vykazujú znaky fiktívnych úkonov. Preto podávam podnet orgánom činným v trestnom konaní. A keďže je ÚJD ústredný orgán štátnej správy a jeho predsedu priamo vymenúva a odvoláva vláda, tak vyzývam vládu, aby urobila všetky potrebné kroky a takéto okrádanie štátu a daňových poplatníkov v priamo prenose zastavila,“ povedal predseda DOBREJ VOĽBY Tomáš Drucker.

Prekvapivo sa však hodinová sadzba právnych služieb a poradenstva v prípade Úradu jadrového dozoru ako aj iných štátnych inštitúcií diametrálne odlišuje od odmeny, ktorú pri mene tohto „zázračného“ advokáta a poradcu spomína minister Heger. V prepočte totiž nejde o 30 eur, ktoré z úst ministra financií zaznievajú pomerne často, ale až o viac ako trojnásobok tejto sumy. „Ministri Igora Matoviča musia prestať klamať ľudí na Slovensku. Namiesto zmeny, ktorou sa pred voľbami tak častokrát oháňali, sa postupne stávame svedkami parazitickej siete zákaziek a kšeftov s tichou podporou Matovičovho vládneho kabinetu,“ dodal Drucker.

HODINOVÉ ODMENY PRE ADVOKÁTSKU KANCELÁRIU MICHALA MIŠKOVIČA

86,40 € - Úrad jadrového dozoru

92,40 € - TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a.s.

102,00 € - Ministerstvo životného prostredia SR

110,40 € - Slovenský pozemkový fond

Rovnako je načase, aby sa vláda na čele s premiérom prestali tváriť, že v prípade tohto „zázračného“ právnika je všetko v úplnom poriadku a všetko prebehlo v súlade so zákonom. „Igor Matovič musí konečne vystrčiť hlavu z piesku, prevziať zodpovednosť a ukončiť toto parazitovanie na štáte a na daňových poplatníkoch tak, ako sľuboval pred voľbami. Je to jeho zodpovednosť, on, jeho strana a jeho nominanti prihrali Miškovičovi kšefty za viac ako milión eur tváriac sa, že je všetko v súlade so zákonom,“ doplnil Drucker.

OĽANO PRE MIŠKOVIČA 1 020 500 EUR

145 230 € - Žilinský samosprávny kraj

307 298 € - TIPOS, národná lotériová spoločnosť, a.s.

287 040 € - Slovenský pozemkový fond

234 600 € - Ministerstvo životného prostredia SR

46 332 € - Trnavský samosprávny kraj

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.