BLAHA: NAŠÍM ZÁUJMOM NIE JE, ABY UMIERALI ĽUDIA V JADROVEJ VOJNE

VIDEO: Progresívni europoslanci z pohodlia svojich kresiel naďalej vedú štvavú militantnú politiku. „Prijímajú rezolúcie, ktoré sú úplne absurdné, aj s podporou Progresívneho Slovenska, o tom, že treba používať západné zbrane na ruskom území, čo sa de facto od času nacistov nestalo,“ prízvukuje Ľuboš Blaha s tým, že problémy Európy stoja bokom.

Foto SITA/MILAN ILLÍK
Dátum 14.10.2024

„Ak chcete viesť totálnu vojnu s jadrovou veľmocou, tak vám gratulujem, lebo ste práve podpísali samovraždu,“ aj takéto slová adresoval v diskusnom ringu relácie Od A po Z poslancom PS Ľuboš Blaha. Farby Smeru ďalej zastupovala Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová, za Progresívne Slovensko sa zúčastnil podpredseda Európskeho parlamentu Martin Hojsík a jeho stranícki kolegovia Michal Wiezik a bývalá poradkyňa expremiéra Matoviča, Hegera i Ódora Ľubica Karvašová.

Ohrozenie čerpania peňazí z eurofondov či Plánu obnovy

Podľa europoslancov Smeru-SSD budú peniaze čoskoro uvoľnené. „My sme s Európskou komisiou dohodnutí, peniaze budú. Napriek všetkému úsiliu Progresívneho Slovenska, ktoré sa snažilo prijímať rôzne špinavé rezolúcie proti Slovensku, kopať do vlastného národa a doslova judášsky útočiť na vlastnú krajinu,“ skonštatoval Ľuboš Blaha.

Wiezik obvinil vládu z úmyselného plytvania časom kvôli novele trestného zákona. „Špeciálna prokuratúra bola zárukou toho, že tie prostriedky budú používané transparentne a bez ohrozenia európskych záujmov,“ skonštatoval a rovnako ako Karvašová odmietol, že by Európska komisia pozastavila Slovensku vyplatenie peňazí na podnet Progresívneho Slovenska. „Európska komisia od začiatku konštatuje, čo je problém a, áno, my na tie problémy takisto upozorňujeme, pretože sa snažíme byť preventívni a chrániť záujmy Slovákov a Slovenska,“ dodal jedným dychom.

Nad spôsobom, akým Wiezik odmietol a vzápätí potvrdil donášanie politikov PS na vlastný štát, nechápavo krútila hlavou aj Katarína Roth Neveďalová.

„Kto chodil do Bruselu rozprávať o tom, čo sa na Slovensku deje? Kto písal zo Slovenska rôzne listy, ešte sa tým chválil na sociálnych sieťach – ako treba potrestať Slovensko, ako treba ísť proti vláde,“ pýta sa Neveďalová a poukazuje na skutočnosť, že špeciálnu prokuratúru, ktorej existencia bola zahrnutá do Plánu obnovy, väčšina európskych štátov vôbec nemá. „To ste boli vy, kto to tam dával, pani Karvašová,“ obrátila sa na europoslankyňu PS a pripomenula, že na čele zastúpenia Európskej komisie na Slovensku nie je nik iný ako nominant Progresívneho Slovenska Vladimír Šucha. „Takže sa netvárme, že to je nejaký nezávislý odborník, ktorý reprezentuje Európsku komisiu.“

Progresívci odtrhnutí od reality

Blaha zdôraznil nutnosť vedenia dialógu s Ruskom aj Ukrajinou, rozhodne ho však nevidí v neustálom tlačení zbraní do Ukrajiny, ktorá aj napriek tomu prehráva, čo však nebráni progresívnym europoslancom, aby z pohodlia svojich kresiel naďalej viedli štvavú militantnú politiku. „Prijímajú rezolúcie, ktoré sú úplne absurdné, aj s podporou Progresívneho Slovenska, o tom, že treba používať západné zbrane na ruskom území, čo sa de facto od času nacistov nestalo,“ prízvukuje Blaha s tým, že problémy Európy stoja bokom.

Hojsík sa vyjadril, že sa ho extrémne osobne dotýka upieranie práva Ukrajiny na obranu. „Je dôležité, aby sa Ukrajina mohla brániť. Je dôležité, aby Ukrajina mohla útočiť na vojenské ciele v Rusku,“ tvrdí odhodlane Hojsík.

„Morálne je nepochopiteľné pre mňa, že Slovensko, ktoré sa postavilo v správnej chvíli na správnu stranu dejín, a tým príkladom je pre mňa SNP a vždy bude, nedokáže na tento odkaz nadviazať v rovnakej situácii, keď Ukrajina a ukrajinskí vojaci rovnako bojujú proti zlu, proti ideológii, s ktorou nie sú stotožnení, preto, aby žili v slobode a demokracii,“ skonštatovala Karvašová.

Blaha upozornil, že progresívni europoslanci sa svojimi rezolúciami podieľajú na eskalácii napätia, ktoré môže vyústiť až do jadrovej vojny. „Naším záujmom nie je, aby naše deti umierali vo vojne. Za Ukrajinu, za kohokoľvek. My si musíme chrániť slovenské územie a slovenské záujmy,“ povedal. Blaha zásadne odmieta „futrovanie Ukrajiny a banderovcov zbraňami, ktoré potom používajú na vzájomné vraždenie Slovanov, ktoré vyhovuje západným militaristickým firmám a západným zbrojovkám“ a odporuje mierovému riešeniu konfliktu.

Wiezik je však, rovnako ako jeho kolegovia z PS, presvedčený, že Rusko musí dostať mantinely a územná celistvosť Ukrajiny musí byť zachovaná za každú cenu.

Oddialenie zákazu spaľovacích motorov

Podľa Laššákovej by sa riešenie tejto problematiky malo znova celé prekopať. Na to, aby sme každý rok investovali 750-800 miliárd do inovácií, ako naznačuje Draghiho správa, podľa nej nemáme. Laššáková upozornila aj na skutočnosť, že automobilový priemysel nie je taký čistý, ako sa na prvý pohľad zdá. „My ešte stále nemáme technológiu na to, čo urobiť s batériami, s vyhoretými batériami, a to je veľká záťaž,“ hovorí a dodáva, že Európsky parlament by ako demokratická inštitúcia mal v otázke spaľovacích motorov ponechať občanom možnosť voľby.

Hojsík pripomenul, že tranzíciu automobilového priemyslu v minulosti podporili aj zástupcovia Smeru. Zdôraznil, že po prijatí príslušnej legislatívy narástli investície do elektromobility od európskych automobiliek v rámci Európy, nielen v Číne.

„Podľa mňa nie je hanba povedať, že sme sa mýlili ako Európska únia, že toto naše rozhodnutie nebolo správne,“ reagovala Neveďalová. Zmienila aj Hojsíkom kritizované rozhodnutie slovenskej vlády, ktorá bola proti zavedeniu vyššieho cla na vozidlá čínskej výroby, a to z jediného dôvodu, tým sú prípadné odvetné opatrenia. Upozornila, že jednu tretinu automobilov do Číny z EU dovážame. „Ale druhá vec je, že to možno nebude na automobily, ale bude to možno na čipy, na ktoré má Čína momentálne monopol,“ dodala.

Podľa Wiezika nemá byť odpoveďou na momentálnu dominanciu Číny návrat k spaľovacím motorom, naopak, Európa má prostredníctvom inovácií pracovať na tom, aby sa dostala na špičku. „My naozaj komunikujeme s automobilkami a tie jednoznačne stoja za termínom 2035 aj s jednotlivými krokmi. Práve hovoria, aby sme to nemenili, pretože potrebujú transparentné, jasné pravidlá,“ tvrdí Wiezik aj napriek tomu, že mnohé automobilky dnes avizujú prehodnotenie plánu sústrediť sa na výrobu elektromobilov.

Zákaz kopírovať texty bez súhlasu Mayer Media,
vydavateľstvo udeľuje povolenie len na použitie odkazu na originálny článok.

DISKUTUJÚCIM: Zapojiť sa do diskusie môžete len po registrácii a prihlásení sa do svojho účtu.


UPOZORNENIE: Vážení diskutujúci, podľa platných zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť IP adresu, e-mail, vaše príspevky a pod. v prípade, že tieto príspevky v diskusnom fóre budú porušovať zákon. V tejto súvislosti vás prosíme, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého z trestných činov uvedených v Trestnom zákone. Medzi také príspevky patria komentáre rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Za každý zverejnený príspevok nesie zodpovednosť diskutujúci, nie vydavateľ či prevádzkovateľ Extra plus.